L’Escola Àngel Baixeras celebra 100 anys aquest 2022. El primer dels actes previstos per commemorar aquest centenari ha estat la col·locació d’un faristol a la via Laietana a la cantonada amb el carrer de Salvador Aulet. Aquesta escola va ser una de les primeres escoles públiques graduades de Barcelona i una de les pioneres en la introducció del treball per projectes.

Actes per commemorar el centenari

El faristol col·locat aquest dimarts és el primer dels actes previstos per a aquest 2022 per commemorar el centenari de l’escola. S’han programat xerrades i un acte al carrer previst per a diumenge, 27 de març. De les 11 i fins a les 19 h, hi haurà una festa a la via Laietana amb jocs de carrer i ballada de gegants de l’escola.

En paral·lel, l’alumnat del centre està fent també un projecte d’aquests 100 anys i els de cinquè de primària fan un projecte específic en col·laboració amb El Born CCM.

Una escola per dignificar l’ensenyament públic

El nom de l’escola ve per l’arquitecte Àngel Baixeras, qui va idear el projecte d’obrir la via Laietana al mar i situar-hi una escola pública. La directora actual del centre, Mercè Vilalta, explica que “Baixeras va entregar llavors, i estem parlant a inicis del segle XX, 700.000 de les antigues pessetes per fer aquesta escola. Volia dignificar l’ensenyament públic i per això la va concebre amb uns edificis monumentals”.

Volia dignificar l’ensenyament públic i per això la va concebre amb uns edificis monumentals
Mercè Vilalta, directora de l’Escola Àngel Baixeras

Un segle de vivències

L’Escola Àngel Baixeras va obrir portes el 22 de març del 1922. Va ser una de les primeres escoles públiques que es van obrir per tot Barcelona seguint un pla de creació de centres ideat per la Comissió de Cultura el 1916. Als inicis i fins al 1935 només hi estudiaven nens. A partir del 1935 ja se’n van obrir les portes a les nenes i també a les docents.

Fotografia de grup en què només surten nens, del 1925

Els alumnes disposaven de material escolar gratuït. Les activitats que feien llavors han quedat plasmades en diaris. Tot i la modernitat i l’aposta per l’ensenyament públic de qualitat i en català, la Guerra Civil va afectar el dia a dia del centre. Teresa Caja, veïna del Gòtic i exalumna de l’escola, recorda que “els records que tinc no són bons. Als anys 50 els professors ens ho van fer passar molt malament. Des que vaig acabar els estudis, he entrat poques vegades, però quan ho faig encara suo“.

Als anys 50 els professors ens ho van fer passar molt malament
Teresa Caja, exalumna de l’Escola Àngel Baixeras

El centre, en aquests 100 anys de vida, s’ha implicat a més en les demandes veïnals del barri i també en les lluites per dignificar els espais que l’envolten. L’escola estava mancada d’espai d’esbarjo i, des del 2018, comparteix amb els veïns un solar recuperat al carrer del Sotstinent Navarro.

Propostes didàctiques innovadores

L’Àngel Baixeras és una escola d’una línia, amb uns 210 alumnes entre educació infantil i primària (de tres a 12 anys) i pertany a la Xarxa d’Escoles Històriques de Barcelona.

Proposa projectes d’ús didàctic amb el patrimoni escolar. D’aquesta manera es recupera la memòria de la història de l’educació de Barcelona. El regidor del districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, reconeix que “aquest centre és molt important per a la ciutat perquè representa la tradició de les polítiques d’escola pública de Barcelona”.