L’Escola Àngel Baixeras va perdre els anys 40 el terreny que utilitzaven com a pati, perquè el van edificar. Des de llavors, els alumnes han de passar l’estona d’esbarjo al terrat de l’edifici. Aquest espai no és prou gran per a tots i han de fer torns per anar-hi.

L’escola ha celebrat aquest dissabte una festa reivindicativa amb música i tallers al carrer. També han pintat un mural a la tanca del solar que reivindiquen com a pati escolar, a la cantonada de la baixada del Caçador amb el carrer del Sots tinent Navarro, on ara mateix es duen a terme excavacions arqueològiques.

Nens i pares, un dels quals és el dibuixant Albert Monteys, han decorat una part de la tanca que envolta el solar amb un mural en què es pot llegir el missatge “Vivim aquí”. A l’altra part de la tanca, molts alumnes hi han deixat dibuixos que mostren com volen que sigui aquell lloc. Els alumnes de sisè han escrit una carta a l’alcalde en què demanen que s’escoltin les propostes de l’escola.

El pla Barcino i el projecte Passeig de les muralles romanes del barri Gòtic és una reforma per guanyar nous espais als entorns de la muralla perquè llueixi més. Amb aquest projecte s’eliminaran els fossats i se substituiran per un passeig. Això afecta el solar del carrer del Sots tinent Navarro, que és al costat de l’Escola Àngel Baixeras.

L’AMPA de l’escola vol que aquest solar sigui un espai dedicat als nens i també als veïns, ja que és una zona “amb molta carència de parcs per a infants, especialment per a nens de 6 a 12 anys”, assegura Teresa Roca, membre de l’AMPA. Saben que és difícil que el solar es converteixi en un pati per a l’escola, perquè això significaria “privatitzar” un espai que és públic, així que demanen que com a mínim tingui un ús ciutadà i que el puguin aprofitar per celebrar actes de l’escola o perquè els nens hi juguin sense perill quan surtin de classe.

L’escola vol fer encara més visible la situació amb un mural fet amb 116 fotografies de grans dimensions amb el projecte d’abast mundial ‘Insideout’. L’objectiu és penjar aquestes fotografies dels rostres de veïns, pares, alumnes i mestres de l’Escola Àngel Baixeras a la mitgera del solar.