
(Redacció/ACN) Mesurar l’impacte del dolor crònic ja és possible. Membres del grup de TraDop (Abordatge Transdisciplinar del Dolor Persistent) de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) han aconseguit validar una escala per avaluar l’impacte psicològic de l’estímul dolorós en pacients d’atenció primària de diverses localitats, entre les quals hi ha Barcelona. Aquesta escala, prèviament adaptada per a la fibromiàlgia, permet quantificar la percepció de dolor crònic amb una entrevista de 13 preguntes.
El catastrofisme del dolor es defineix com un conjunt de processos cognitius i emocionals que inclouen la magnificació de l’estímul dolorós, els sentiments de desesperança i una actitud pessimista davant del dolor. S’associa amb més nivells d’ansietat, depressió i una pitjor qualitat de vida. En aquest context, s’ha validat la versió espanyola de l’escala catastrofista del dolor (pain catastrophizing scale (PCS) per mesurar quin impacte psicològic té el dolor crònic en les persones.
El dolor pot causar ansietat i depressió
L’estudi, dut a terme a nou centres d’atenció primària de Catalunya, va incloure 130 persones adultes amb dolor crònic no oncològic de diverses fisiopatologies. La utilització de l’escala va permetre observar que un 49,2 % dels participants va presentar nivells rellevants de catastrofisme del dolor, és a dir, de sobredimensió del dolor. D’aquests, un 77,1 % presentava ansietat i un 54,2 % presentava depressió. La validació d’aquesta eina suposa un pas endavant en el maneig del dolor crònic no oncològic, que afecta el 26,3 % de les persones més grans de 15 anys a Catalunya.
En l’estudi hi van participar pacients dels centres d’atenció primària Montnegre, Raval Sud, Barceloneta i Sagrada Família de Barcelona; la Mina, de Sant Adrià de Besòs; Fondo, de Santa Coloma de Gramenet; Penedès Rural, de Santa Margarida i els Monjos, i Torre-Forta, de Tarragona.