operaries neteja esborren mural kasa muntanya
Foto: @KasaDlaMuntanya

La Kasa de la Muntanya, un espai ocupat al barri de la Salut, ha denunciat a través del seu compte de Twitter que han esborrat un mural proper a l’edifici. Es tracta d’una creació del grafiter Txinorri sobre la manca de llibertat d’expressió.

L’Ajuntament de Barcelona ho ha atribuït a un “error humà” i reconeix que no s’ha seguit el protocol de retirada de murals de la via pública. Aquest protocol dicta que en cas d’un mural fet en un espai no habilitat, caldrà fotografiar-lo i passar-lo a la comissió avaluadora. D’aquesta manera es vol garantir la llibertat d’expressió.

La paret amb el mural ja esborrat

Segons fonts municipals, l’empresa de neteja n’ha assumit l’error i s’ha posat “a disposició per restaurar el mural“. Paral·lelament, s’ha obert un expedient informatiu per conèixer els detalls dels fets i aclarir-ne les circumstàncies. També hi ha el compromís de reforçar la formació de la plantilla per evitar que torni a passar.

Un altre mural, sobre el rei emèrit, esborrat

No és la primera vegada que hi ha queixes per l’eliminació d’un mural. El mes de febrer, els serveis de neteja van esborrar una obra amb la cara del rei emèrit que s’havia pintat durant una acció artística en suport del raper Pablo Hasél. En aquell cas, l’Ajuntament també ho va atribuir a un error humà i el tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, en va assumir la responsabilitat. 

El consistori es va oferir a restituir el mural però finalment el mateix l’autor, el grafiter Rock Blackblock, en va fer una versió nova que poc després va ser vandalitzada. Primer, amb un “viva” sobre la cara de Franco que Colau es va mostrar partidària d’esborrar. Posteriorment, van aparèixer unes pintades que tapaven el mural sencer.