Escolta aquesta notícia

No han calgut ni tres setmanes per recuperar el mural del carrer de la Bòria, al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, en què hi ha representades 10 dones de diferents èpoques i àmbits que han destacat en les seves professions per la lluita a favor de la dona. Aquesta pintura va ser vandalitzada la matinada del del 22 de maig. En concret, hi van fer pintades que van tapar els rostres de les activistes amb vels islàmics, que ara han desaparegut del tot.

La pintura original és obra de la il·lustradora Mariel Soria, que aquest dimarts s’ha mostrat emocionada i ha agraïda “pel suport moral del veïnat, que ha estat de molta ajuda aquests dies”.

Col·laboració veïnal i de tota la ciutat

La restauració del mural s’ha fet en poc temps gràcies a la col·laboració de diversos veïns. Ara ja tornen a ser reconeixibles els rostres de les 10 dones a qui el mural homenatja: Simone de Beauvoir, Rigoberta Menchú, Maria Aurèlia Capmany, Virginia Woolf, Angela Davis, Maria Mercè Marçal, Frida Khalo, Hannah Arendt, Malala Yousafzai i Gisèle Pelicot.

L’actor Manel Barceló, parella de la il·lustradora, ha reconegut que els “va indignar que és malmetés un mural fet amb col·laboració del veïnat” i s’ha manifestat orgullós per les mostres de solidaritat rebuda contra l’atac, que “dona sentit i identitat al barri”.

“Un atac contra les dones”

L’Associació de Veïns del Casc Antic ha mantingut des de l’inici que es tracta d’un fet molt estrany “ja que es nota que el que volen és invisibilitzar les dones, fent que no es reconeguin els seus rostres”, ha explicat la seva presidenta, Asun Justo. Per això, insisteixen que es “tracta d’un atac contra les dones”.

El mateix dia de la bretolada, l’Ajuntament va reaccionar assegurant que presentaria una denúncia a la fiscalia en coordinació amb el districte, la Guàrdia Urbana i l’Oficina per la No Discriminació.

Festa d’agraïment

Una cinquantena de persones han participat en un acte festiu per celebrar la recuperació del mural. Els promotors han volgut agrair, amb aquesta trobada, la implicació de veïns i altres ciutadans de Barcelona i de fora.

“Mentre estàvem treballant retirant la pintura negra que cobria els rostres d’aquestes dones, ens preguntaven què fèiem i quan els ho explicàvem molts volien treballar també amb nosaltres. Ha estat una recuperació fruit de moltes mans”, ha afegit la presidenta de l’entitat veïnal.

Comparteix a: