Pluja, vent i mala mar. És el dia perfecte per quedar-se a casa... o no. "Hem vingut a veure el temporal, el mar i el dia com està, té el seu encant, és romàntic i tot, és romàntic" Protecció Civil demana precaució aquells que s'apropin a la platja. Es recomana allunyar-se dels espigons i les zones on trenquen les ones. Les onades poden ser perilloses... tot i que per a alguns, són un entreteniment. "No es un sitio muy bueno de olas de calidad, hay mucho viento el mar está súper desordenado. Bueno, ya estar en el agua vale la pena" Però no plou mai a gust de tothom, i els paradistes de Santa Llúcia en surten perjudicats. "Si és un dia de cada dia encara l'aguantes però un dissabte i un diumenge que això es posa de gom a gom, es nota bastant en la facturació" Davant la previsió meteorològica, els venedors s'han preparat per la pluja. "En principi està tot pensat, el plàstic l'hem posat només amb la parada de cantó perquè si ve la pluja de cantó no entri" "La mesura extra que puc prendre és tancar i marxar si plou molt, perquè ja no és que se'm mulli, és que no passa gent." Es recomana extremar les precaucions, especialment a l'exterior. És molt important no deixar objectes que puguin caure o puguin volar des de terrasses o balcons. Davant de qualsevol problema, cal trucar als bombers al 080 o bé al telèfon d'emergències 112. Això sí, cal tenir paciència perquè avui es preveu una tarda força mogudeta.

El pronòstic d’un cap de setmana passat per aigua es manté. Des de les 21.30 h de divendres fins a la mateixa hora d’aquest dissabte, a Barcelona han caigut entre 27 i 37 litres per metre quadrat. La xifra més alta s’ha registrat en un observatori de Sant Gervasi. Al llarg de la nit, els mapes indiquen que les precipitacions aniran de baixa, per tornar a generalitzar-se durant el matí de diumenge a Barcelona i a tot l’entorn metropolità. Les pluges minvaran definitivament a partir de diumenge al vespre.

Aquest dissabte, fins a les vuit de la tarda, els Bombers de Barcelona han fet un total de 18 sortides. El Servei Meteorològic de Catalunya manté activats diversos avisos per la intensitat de les pluges, que podran superar els 20 litres en 30 minuts, i per la seva abundància -es podrien superar els 100 litres per metre quadrat en 24 hores-, però també per les fortes ventades i el mal estat de la mar. El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins a les 10 h d’aquest diumenge 1.328 trucades i ha atès 800 incidents.

Les principals recomanacions de Protecció Civil van enfocades cap a la mobilitat. Recomanen evitar desplaçaments i especialment els accessos als punts del litoral, on la llevantada i els cops de mar poden provocar alguns accidents. Les persones que tinguin programades activitats a l’aire lliure cal que prevegin un pla alternatiu en un espai tancat lluny de les zones inundables.

El risc és al litoral

Les precipitacions van acompanyades de vent moderat de llevant i, sobretot, d’una mala situació marítima, que encara es complicarà més durant aquest diumenge. Aquest dissabte, a la tarda, l’Ajuntament de Barcelona ha activat el Pla Bàsic d’Emergència Municipal en fase d’alerta. Aquest pla s’activa quan hi ha més del 30% de probabilitats que les onades al litoral de la ciutat superin els 2,5 metres. Com a conseqüència d’aquesta activació, es recomana als ciutadans que augmentin la precaució i evitin accedir a les platges.

Així mateix es recorda la prohibició d’accedir als espigons de la platja i d’entrar a l’aigua mentre hi onegi la bandera vermella, hissada a totes les platges. La Guàrdia Urbana s’ha desplegat a tot el litoral i barra el pas als espigons i les zones on trenquen les onades, per evitar riscs per a les persones.