CARMEN CABEZAS, subdirectora general de promoció a la salut "L'any 94 i 96 la soca que tenia la vacuna, no tenia la mateixa efectivitat, no era efectiva. En aquell moment no se sabia però després amb el temps es va veure que la seva efectivitat no era l'adequada i es va canviar."

L’Agència de Salut Pública reconeix que les vacunes de parotiditis subministrades als nascuts entre el 1983 i el 1985 i entre el 1993 i el 1995 no immunitzaven prou contra la malaltia. Per això, recomana tornar-se a vacunar. De fet, un brot de galteres que va sorgir a les comarques gironines l’any passat també va descobrir un error en la vacunació dels infants nascuts entre el 1994 i el 1996.

La parotiditis, coneguda com a galteres, afecta les glàndules paròtides i causa febre i dolor. La patologia afecta més freqüentment nens d’entre 2 i 12 anys i no els acostuma a produir complicacions. En els adults, en canvi,  sí que en pot desencadenar.

L’any 2006, la Generalitat es va proposar d’eliminar completament les galteres cap al 2010, una fita que només havia aconseguit Finlàndia. La vacuna contra aquesta malaltia s’administra entre els 15 mesos i els 4 anys amb l’anomenada triple vírica, que també inclou la prevenció contra el xarampió i la rubèola.