Els Mossos d’Esquadra de la comissaria de l’Eixample amb la col·laboració de Mossos de la Unitat Central d’Estafes de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) han detingut un menor i tres homes d’entre 22 i 39 anys, com a presumptes autors d’un delicte d’estafa en la modalitat coneguda com a “rip deal” o transacció corrupta. La víctima havia acudit als estafadors per aconseguir un préstec de gran quantia econòmica que no havia pogut obtenir per la via convencional i, una patrulla de paisà va enxampar els quatre estafadors quan estaven a punt de fer la transacció.

El 22 de març al matí els agents d’una patrulla de paisà del Grup de Delinqüència Urbana de la comissaria de l’Eixample de Barcelona van observar que a la via pública hi havia un home en actitud nerviosa i de vigilància, just al davant d’unes oficines que es lloguen per fer reunions. Després d’una bona estona de vigilància, van detectar com interactuava amb tres homes, un d’ells amb una bossa de grans dimensions.

Davant les evidències i indicis que els feien suposar que es podien trobar d’un delicte d’estafa, els agents van accedir a les oficines i van comprovar com totes les persones reunides al voltant de la taula duien posats guants de vinil. En un extrem hi havia un dels estafadors amb una màquina de comptar diners i diversos feixos de bitllets al costat d’una maleta oberta. Els policies van verificar que una part dels diners tenien aparença falsa. En el moment d’identificar els presents a l’oficina, la víctima va manifestar que li havien ofert la possibilitat d’obtenir els diners si feia un pagament inicial en concepte de despeses i comissions.

Els quatre detinguts van passar a disposició judicial i el jutge va decretar llibertat amb càrrecs per als tres adults. En la mateixa situació va quedar el menor després de passar a disposició de la Fiscalia de Menors.

En què consisteix l’estafa del “rip deal”?

El “rip deal” és un mètode d’estafa que consisteix a apropiar-se amb habilitat, en ocasions també amb violència, de quantitats importants de diners (en efectiu o en criptomonedes) o béns de valor significatiu, a canvi de bitllets falsificats o simulats. Els autors d’aquestes estafes fan recerca a través d’internet, diaris o anuncis per detectar ofertes de tota mena de béns, de valor considerable.