Compte enrere per a una mobilització que les entitats veïnals, socials i ecologistes esperen que sigui multitudinària. El 19 de setembre fan una crida perquè un autèntic tsunami ciutadà surti al carrer en rebuig de l’acord per a l’ampliació de l’aeroport del Prat. La convocatòria és a les 12 hores al carrer de Tarragona i arribaran columnes de manifestants d’arreu de Catalunya. L’objectiu, aturar el projecte abans del 30 de setembre, data en què està prevista la seva aprovació pel Consell de Ministres.

Barcelona serà l’epicentre del rebuig social i ecologista a l’ampliació de l’Aeroport Josep Tarradelles Barcelona-el Prat. Les entitats que convoquen, sota el paraigua de la plataforma Zeroport, asseguren que es tracta d’un acord “tancat d’esquena a una gran part de l’opinió pública” que hi està en contra. Una projecte que qualifiquen d’“insostenible i arbitrari”, que, diuen, només pretén salvar Aena amb un deute milionari.

L’acord d’ampliació de l’aeroport s’ha fet d’esquena a la ciutadania i sense cap justificació tècnica, social, ambiental, econòmica, ni financera

Les entitats també critiquen l’opacitat dels governs català i espanyol en una operació purament especulativa que potencia el model del turisme massiu, i que s’ancora en el passat. “Estem en una crisis energètica, social i ambiental”, recorden. Per això, argumenten que el debat va més enllà de salvar l’espai natural protegit de la Ricarda, sinó també de posar fi a un model insostenible que “només respon a l’interès dels fons d’inversió, immobiliaris i del turisme”, ha assegurat la portaveu del Sindicat de Llogaters, Carme Arcarazo. 

Una mobilització estàtica amb tres grans blocs

La protesta s’ha organitzat en tres blocs que portaran per nom Justícia climàtica i ambiental; Vides Dignes i Defensa del Territori, i que se situaran al carrer de Tarragona, entre la plaça d’Espanya i la dels Països Catalans. Es tractarà d’una mobilització “estàtica i reivindicativa”, per les limitacions del Procicat com a conseqüència del context sanitari actual, i disposarà de diverses columnes procedents de diversos punts del territori català.

Una de les més destacades és la que sortirà des del delta del Llobregat amb la participació d’entitats i veïns en direcció cap al centre de Barcelona, cap on també s’adreçaran altres columnes des del Maresme, els Vallesos, Osona i les comarques de Girona i Tarragona.

La portaveu de Zeroport, Maria Garcia, les entitats organitzadores també s’oposen a la creació d’un front aeroportuari català mitjançant les connexions en alta velocitat amb els aeròdroms de Girona i Reus.