La PAH i el Sindicat de Llogaters veuen una correlació entre la presència de Mossos d’Esquadra i els aldarulls produïts aquest dilluns a la nit en un desallotjament al Raval. En una entrevista al programa ‘reset’, de betevé, un dels membres del Sindicat de Llogaters, Rodrigo Martínez, ha explicat que “la gent respon” quan 20 furgonetes de la Brigada Mòbil policial es despleguen en un desnonament amb població vulnerable “com si es tractés d’una intervenció en un narcopís.” I ha conclòs que no veu necessària la presència dels mossos en un desnonament.

“Si no hi hagués la Brigada Mòbil, no s’haurien produït aquests actes”

El portaveu de la PAH, Santi Mas de Xaxàs, ha afirmat contundent que “si no hi hagués la Brigada Mòbil aquests actes no s’haurien produït”. Malgrat aquestes reflexions, tant el Sindicat de Llogaters com la PAH s’han desvinculat dels fets produïts en el desallotjament al carrer de Bisbe Laguarda. Des de la PAH lamenten els incidents i es desvinculen de la violència, afirmant que “no és la via” a seguir.

Reacció fruit de “la tensió i la frustració”

Mas de Xaxàs explica que la crema del cotxe i els incidents viscuts en el desnonament són una reacció fruit de la “frustració i la tensió” després de les actuacions policials en els desnonaments. Des de la PAH diuen que han detectat que, des que Miquel Sàmper és conseller d’Interior, el desplegament d’agents per fer efectius els desnonaments es major. Lamenten que els agents “peguin cops de porra directament” als activistes de les entitats. I apunten que “després de dos, després de tres cops” pot ser que la gent vegi “que a la violència s’ha de respondre amb violència”. 

Les dues entitats coincideixen en la necessitat d’una nova regulació legal estatal per frenar els desnonaments. I apunten que amb “voluntat política” seria possible aturar del tot els llançaments. Aquesta tardor, els jutjats han ordenat mig miler de desnonaments de famílies vulnerables en només 40 dies a Barcelona.