Entitats veïnals contra el soroll han reaccionat amb preocupació a l’acord per modificar l’ordenança municipal que preveu fer una excepció a les escoles. Es treballa per no posar al mateix sac el soroll als patis amb l’oci nocturn i el trànsit. Així, les activitats lectives i extraescolars en horari diürn no serien considerades contaminació acústica. Les queixes veïnals venen, sobretot, pel soroll als vespres, quan s’acaben les classes: “Volem mesures, perquè no en tenim i no sabem quin soroll fan al pati ni a quines hores“, ha declarat Marga Furró, presidenta de l’Associació Catalana contra la Contaminació Acústica (ACCCA) i sòcia fundadora de la Xarxa Veïnal contra el Soroll (XAVECS).

“Són sorolls innecessaris”

Furró matisa que les queixes no giren entorn de la desregularització de la contaminació acústica de l’activitat escolar, sinó del fet que es posin en el mateix sac totes les activitats que es fan un cop han acabat les classes: “Nosaltres ens queixem que el soroll és a les nou o 10 del vespre, no són activitats escolars”. No són els nens que estan jugant”, critica. En alguns casos, recorda, fan servir “sirenes, altaveus, botzines o tambors”, elements que, considera, fan “sorolls innecessaris que no són dels nens”.

Interessos privats

Aquest conjunt d’activitats, opina Furró, sovint tenen al darrere un interès econòmic d’entitats privades que tenen poc a veure amb l’educació. “Hi ha escoles que lloguen els patis on hi ha entitats esportives privades que tenen un benefici econòmic d’això”. La presidenta de l’ACCCA creu que la contaminació acústica afecta tots per igual, també els qui participen en les activitats: “Si l’Ajuntament el que fa es treure aquesta protecció, els primers perjudicats seran els nens“.

Comparteix a: