Representants de les entitats han assistit a la compareixença al Parlament del conseller d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, qui ha garantit el pagament fins a final d’any de la renda mínima d’inserció a les 62.184 persones beneficiàries, ja que la Generalitat encara disposa de recursos de la partida de 130 milions d’euros prevista en els Pressupostos per a aquesta partida.

Les entitats han denunciat que el traspàs de la gestió d’aquesta renda per a les persones sense recursos al departament d’Empresa i Ocupació “ha deixat a les entitats sense referent ni informació per atendre les demandes”.

“Davant l’increment de situacions crítiques de precarietat, pobresa i exclusió que estem vivint, les entitats socials que treballem amb col·lectius vulnerables reclamem el compliment dels compromisos del Govern i el Parlament per reformar el programa de la RMI, que inclou la presentació d’una proposta de nova llei abans d’acabar l’any”, demanen les entitats en un comunicat.

Les entitats catalanes d’acció social (ECAS) denuncien que la “falta de transparència” els impedeix donar una resposta adequada a les demandes que els arriben i dia a dia veuen “com es debiliten els drets reconeguts de les persones i com se’ls nega la possibilitat de rebre l’ajuda que necessiten per viure dignament”.

“Per evitar que les situacions de precarietat i pobresa s’agreugin, cal abordar amb urgència el col·lapse del programa”, afegeixen les entitats, que asseguren que “a dia d’avui encara no s’han resolt demandes de l’any 2011 i s’acumulen expedients aprovats “pendents de nòmina'” i que per tant hi ha persones amb la necessitat reconeguda i que compleixen tots els requisits però que no cobren l’RMI. Segons les entitats, a més “els expedients denegats i recorreguts no reben cap resposta”.

D’una altra banda, les entitats han rebutjat la interpretació que fa el departament d’Empresa i Ocupació que considera que l’RMI és un recurs destinat únicament a persones amb competències per incorporar-se al mercat laboral, “ja que aquesta interpretació restrictiva deixa en situació de total desemparament a moltes persones”. També acusen al conseller Mena de “desconèixer la realitat, el que dificulta enormement la millora del programa”.