Les declaracions realitzades dilluns per la subdelegada del Govern a Madrid, Cristina Cifuentes, han fet que moltes veus s’aixequin en defensa de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i la seva portaveu, que durant els darrers dies han rebut crítiques per part de diversos membres del Partit Popular i també per la pràctica d’una forma de pressió popular que consisteix a identificar els parlamentaris que s’han oposat a la ILP per la dació en pagament per pressionar-los.

Aquest dimecres diverses entitats, entre les quals hi ha CCOO i UGT, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, la Comissió de Defensa del Col·legi d’Advocats de Barcelona, l’Observatori de Drets Econòmics Socials i Culturals de Barcelona, Justícia i Pau o l’Institut de Drets Humans de Catalunya, entre d’altres, han condemnat les declaracions en què Cifuentes va vincular la PAH i Ada Colau amb “grups filoetarres o proetarres”.

En el manifest una desena d’entitats denuncien que “aquesta plataforma ciutadana ha estat víctima de greus desqualificacions injurioses, vexacions, insults i fis i tot amenaces de mort que desborden clarament el dret a la crítica i la llibertat d’expressió reconegut a l’article 20 de la Constitució”. En el text s’alerta que “aquestes actuacions comporten una vulneració del dret a l’honor” de les persones afectades i que suposen “una manifestació del menyspreu i el descrèdit absolutament contraris a l’ordenament jurídic espanyol”; afegeixen, a més, que aquest és un intent d’impedir “que la ciutadania exerceixi sense coaccions el dret legítim de protesta”.

Les entitats consideren també que utilitzar la qüestió terrorista per desqualificar activistes dels drets humans i afectats per les hipoteques “resulta una actitud frívola i absolutament perillosa”, perquè diuen que “banalitza un fenomen que ha causat molt patiment a la societat en general i, en particular, a les víctimes”. També remarquen que aquestes acusacions s’utilitzen contra persones que han rebutjat els postulats d’ETA, “fent mostres públiques de pacifisme i l’aposta per la no-violència”. Finalment, acusen Cifuentes de desconèixer “la dramàtica situació de milers de famílies desnonades, víctimes d’abusos condemnats per part de tribunals europeus, que, a canvi, no han rebut cap resposta concreta per part d’institucions públiques”.

Amb tot, les entitats consideren que “és necessari aturar immediatament els atacs indiscriminats dirigits a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i la seva portaveu, Ada Colau”. En cas contrari, alerten que “s’estarà acceptant una deriva perillosa que, en un moment de crisi i ajustos servers, comportaria una inadmissible criminalització preventiva de la protesta ciutadana i la desnaturalització dels drets fonamentals” de la societat democràtica.