El tercer dissabte de novembre és el Dia Internacional dels Supervivents al Suïcidi. L’entitat Després del Suïcidi — Associació de Supervivents (DSAS) ha organitzat un acte al recinte modernista de Sant Pau per fer un homenatge a les víctimes, però sobretot per insistir en la importància de donar suport a familiars i amics de les persones que han mort per suïcidi.

“Són un col·lectiu de risc”

Carles Alastuey, vicepresident i portaveu de DSAS, assegura que viure una mort propera per suïcidi pot provocar conseqüències greus com problemes de salut mental i un dol patològic: “Les persones que han perdut algú per suïcidi tenen un risc més elevat de morir a causa del mateix perquè és un impacte molt traumàtic.”

La DSAS explica que el suïcidi és un tipus de mort “ignorada socialment”. Aquest silenci també repercuteix en el dol de familiars i amics de les víctimes. Per això, Alastuey reclama un major suport als supervivents i als afectats per aquest tipus de pèrdua: “En aquests moments només prestem aquest servei algunes entitats amb molt pocs recursos.”

En aquest sentit, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) reconeix que “cada suïcidi suposa una devastació emocional, social i econòmica per a nombroses famílies i amics”.

“Jo tampoc volia viure”

L’acte d’aquest dissabte ha servit per oferir un espai als supervivents del suïcidi per compartir el dol. Les persones que hi han participat coincideixen en la importància de parlar per prevenir el suïcidi. La Maria José va perdre el marit per aquesta causa ara fa vuit anys: “Penses que això a tu no et passarà mai, però passa, i molt. Jo tampoc volia viure, el meu món es va ensorrar.”

La Maria José reconeix que és una mort incompresa i que cal trobar espais on en pugui parlar “sense sentir-se jutjada i sense tabús”. Per això, va assistir durant nou mesos a un grup d’acompanyament amb persones que havien passat pel mateix i assegura que la van ajudar molt.

El suïcidi, primera causa de mort externa

Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el suïcidi és la primera causa de mort externa, per davant dels accidents de trànsit. Les últimes dades apunten a un augment d’aquest tipus de mort. El 2020 es van suïcidar a Catalunya 556 persones, un 26 % més que al 2019. Per això, des de l’associació Després del Suïcidi — Associació de Supervivents (DSAS) reclamen la posada en marxa de polítiques de prevenció del suïcidi de manera urgent.