“Si haguéssim tingut aquest fons d’inversió social hauríem pogut cobrir les necessitats més immediates” ha reclamat Oriol Illa, president de la Taula del Tercer Sector. Sense suport econòmic al darrere, les entitats critiquen que no han pogut adquirir pisos per sota el preu de mercat, “devaluats però que en molts casos necessiten moltes rehabilitacions”, ha explicat Illa.

Des de la Taula del Tercer Sector han elogiat el Decret 1/2015 de la Generalitat que permet el tempteig i retracte, que obliga que totes les operacions de venda d’execucions hipotecàries es notifiquin a l’Administració i tingui prioritat en la compra. “És una eina preciosa i fonamental, dona transparència a les operacions que estan fent les entitats financeres, que operen en un món molt obscur i opac”, ha explicat Trilla. Tot i això, critica que l’Administració només ha adquirit 819 dels més de 5.000 pisos que podia haver comprat amb l’opció de tempteig i retracte.

En el cas de les entitats financeres han cedit de manera temporal 4.260 habitatges buits dels 47.000 que tenen. “Encara hi ha un parc d’habitatge buit extraordinari i les entitats financeres segueixen sense cedir-lo”, ha lamentat Trilla, que, a més, ha recordat que amb l’actual llei d’arrendaments la cessió és només de tres anys. “Cobrim les situacions d’emergència, però al cap de tres anys ens quedem sense pis”.

En la presentació de l’informe Els habitatges buits dels bancs, Illa i Trilla han reclamat més eines per ampliar el parc d’habitatge social, com ara reforçar les ajudes al lloguer. “Quan comprem un pis i el rehabilitem el lloguer per als usuaris de diferents problemàtiques acaba sortint per entre 400 i 650 euros, i volem oferir-los a 200 o 250 euros”, ha lamentat Trilla, i ha reclamat un soci financer per fer aquest camí. El president de la Taula del Tercer Sector ha recordat que Catalunya només té un 1 % del parc d’habitatge de lloguer social, mentre que en els països del nord d’Europa ronda el 10 %.