Les entitats de la Barceloneta no tiren la tovallola. Reconeixen que ha estat una galleda d’aigua freda que gairebé tots els locals del front marítim se subhastessin el 19 d’octubre a excepció de cinc locals, els ocupats per Opium, Carpe Diem, Agua, IceBar i Shôko, que a finals de juliol l’Ajuntament va pactar amb Hisenda extreure de l’operació. La majoria dels locals subhastats, 23 dels 26 lots, han passat a ser propietat de l’Hotel Arts.

Salvar “les puntes” de mans privades

La subhasta dels locals del front marítim per part del govern central ha representat per a les entitats de la Barceloneta perdre uns espais que confiaven que serien per a usos públics. “Una zona on tots els ciutadans hem contribuït al seu manteniment i seguirem contribuint. És completament injust (…) Ara com a mínim lluitar per les peces que queden perquè no facin el mateix” explica la Carmen Piera, vicepresidenta de l’AV de la Barceloneta.

Les entitats volen evitar que passin a mans privades uns solars, també del govern central, ubicats al final de certs carrers del barri, just a tocar de la platja. Les entitats les coneixen com “les puntes” i asseguren que són l’última oportunitat per aconseguir habitatge social i equipaments al barri.

Ja ho van demanar a l’exalcalde Trias

Des de fa anys, tal com recorda Lourdes López, de la Plataforma en Defensa de la Barceloneta, les entitats treballen perquè aquests solars es destinin a equipaments i habitatge social. Les converses amb l’Administració municipal, segons López, van engegar “en l’època del senyor Trias. Sabíem que per aquí hi havia espais públics i amb la manca de sòl que tenim aquí n’hem estat sempre molt pendents. En aquestes puntes tenim moltes esperances, es poden fer moltes de les coses que necessitem”.

Habitatge i economia social

Barceloneta Proa a la Mar fa temps que treballa al barri per tal d’aconseguir revertir algunes realitats a la Barceloneta en benefici dels veïns. L’entitat assegura que el barri és quelcom més que una zona on es concentra gran part de l’oci nocturn i el turisme.

Pel que fa a aquestes “puntes”, Esther Zamora, de Barceloneta Proa a la Mar, té clar que “òbviament hi ha d’haver una aposta per l’habitatge social perquè també les classes populars tenen dret a viure a primera línia de mar però també com a projecte de desenvolupament local tenim una aposta en temes d’economia local en valors de l’economia social, que hi hagi activitat econòmica però sota paràmetres de l’economia social”.

Preacord entre governs

Les entitats de la Barceloneta no renuncien a aquests espais i, per això, han fet un front comú per aconseguir-los per al barri. Fonts municipals informen que estan en la mateixa línia i que, de moment, tenen un preacord amb el govern central perquè les anomenades “puntes” passin a l’Ajuntament.