L’anunci del tancament de l’Escola Tresfonts, al Guinardó, no és nou. El Consorci d’Educació de Barcelona ja va preveure’l l’any passat però, finalment, la direcció del centre va aconseguir una pròrroga. Aquesta escola centenària té una ràtio de només 17 nens per aula i ja fa temps que s’ha especialitzat en l’acollida de nens immigrants. Segons ha explicat la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, es va donar un temps de marge per veure si “arrelava la demanda” però “no ha estat el cas” i  per això s’ha decidit tancar l’escola. Està previst que el curs vinent les 80 famílies afectades pel tancament es reubiquin en col·legis propers.

L’altra cara de la moneda la trobem a la Nova Esquerra de l’Eixample, on el curs vinent es posarà en marxa l’Institut Viladomat. De moment, s’hi oferiran places per a dos grups de primer d’ESO. Aquest nou centre d’educació secundària començarà a funcionar de forma provisional al setembre en un espai situat entre els carrers del Consell de Cent i Calàbria. Està previst que l’equipament definitiu, que s’ubicarà en un solar molt proper, estigui enllestit de cara al curs 2016-2017.

Pel que fa a les xifres globals de places a Barcelona de cara al proper curs 2015-2016, no hi ha canvis significatius respecte al curs actual. Segons dades del Departament d’Ensenyament, el curs vinent hi haurà un total de 6.808 grups d’infantil, primària i secundària, mentre que aquest any l’oferta era de 6.798 classes. En el conjunt de Catalunya, la davallada de la natalitat a partir de 2008, amb l’inici de la crisi, es tradueix en un descens de 6.500 alumnes de tres a sis anys, tot i que l’oferta només baixa en 3.700 places, la qual cosa segons Rigau “permet un joc qualitatiu important”.  En canvi, puja l’oferta de places a secundària (5.090) per donar resposta al boom de natalitat que es va viure entre els anys 1995 i 2007.

Gradua’t amb el teu fill

D’altra banda, la Generalitat proposarà als pares dels alumnes que no tinguin el graduat escolar que “facin el camí junts” a l’hora d’assolir aquests coneixements. Segons les dades del departament, encara hi ha un 4,9% de dones i un 7,6 % d’homes d’entre 25 i 34 anys que pràcticament no tenen estudis. La iniciativa, però, no té límit d’edat i se’n donaran els detalls en formalitzar la matrícula.