(ACN) La seguretat (79 %), la neteja (70 %) i el preu de l’habitatge (54 %) són les principals preocupacions dels habitants de Barcelona, segons un estudi que ha dut a terme l’associació sense afany de lucre Construïm Barcelona en col·laboració amb l’empresa de programari informàtic i consultora de participació digital Osoigo Next.

Gairebé 20.000 enquestats

Ambdues entitats han impulsat la consulta Paraula de Barcelona, de la qual han pres part 19.224 persones, una xifra que consideren “històrica” atès que, segons afirmen, ha estat la consulta ciutadana “amb més participació fins ara”. L’enquesta pregunta per diversos aspectes, com ara el disseny urbanístic. En aquest sentit, un 48 % dels participants consideren innecessàries les superilles.

En l’àmbit de la seguretat, el 82 % de les persones consultades consideren que Barcelona és cada cop més insegura, mentre que un 3 % percep que la ciutat cada vegada és més segura. Per districtes, les Corts, Nou Barris i Sarrià – Sant Gervasi són els que consideren que la ciutat és cada vegada més insegura (en un 84 %).

A banda, el 84 % dels participants creuen que la capital catalana està bruta (35 %) o molt bruta (49 %) en relació amb la neteja dels carrers o a l’estat dels contenidors. Per districtes, Sarrià – Sant Gervasi i les Corts són els que afirmen que la ciutat està bruta o molt bruta (en un 89 %), seguits d’Horta-Guinardó (88 %) i l’Eixample (87 %).

Reticències amb les superilles

Els resultats mostren també que un 76 % dels enquestats són reticents a les superilles. Un 48 % les veu innecessàries i un 28 %, massa radicals. Pel que fa al transport, el 78,% considera que l’Ajuntament no facilita alternatives al vehicle privat o ho fa de manera insuficient. I sobre si la ciutat és atractiva per atreure empreses punteres o inversions de futur, el 71 % creu que actualment la ciutat ha perdut atractiu. Una altra dada destacada és que el 79 % dels participants a la consulta consideren que els partits polítics no seran capaços de resoldre els problemes i reptes de la ciutat.

Els resultats evidencien un “elevat descontentament” de la ciutadania

El president de Construïm Barcelona, Xavier Vallhonrat, ha reconegut que la xifra de gairebé 20.000 participants pot semblar petita en comparació amb la ciutadania de Barcelona però ha destacat que és la participació més alta aconseguida en una consulta d’aquestes característiques. En aquest sentit, ha criticat que el govern municipal hagi aplicat mesures després de fer consultes molt més petites. “Determinades solucions s’han fet amb enquestes a 600 persones i s’han aplicat a milió i mig de persones”, ha declarat.

Vallhonrat ha resumit que els resultats mostren un “elevat descontentament” de la ciutadania amb l’actual model de ciutat. Ha explicat que l’objectiu és traslladar els resultats a tots els partits polítics perquè siguin una eina de cara a la construcció de la Barcelona de la legislatura vinent.