"A les nou vaig treure el cap per la finestra i vaig quedar esparverat. I quan vaig baixar a votar la cua ja feia volta i mitja a l'illa." L'endemà del 9-N, als bars la votació és encara tema de tertúlia. Sobretot per als qui ho van viure de prop, com en Pere, que va ser president de mesa. PERE GABARRA "Gent jove n'hem vist poca. De fet, vam fer una festa quan va aparèixer un noi de 16 anys i un mes. En canvi gent gran molta." On hi va haver les meses electorals i cues de votants al llarg del matí, avui ha tornat l'activitat habitual dels centres escolars. Però per alguns docents que van fer de voluntaris, el dia ha seguit marcat pel record d'ahir. "En el moment que es van obrir les portes, hi va haver un gran aplaudiment de la gent que estava fora i de la que estava a dins." GEMMA VERNET "Tenia moltes ganes d'arribar a l'escola per poder tornar-me a retrobar amb la gent que havia fet el voluntariat." LOURDES BARCELÓ "Sí que repetiria, potser a estones amb una cadira al costat." Per d'altres, el 9-N no ser va ser cap jornada excepcional. "No ens ho han explicat bé. Independència de què? Què guanyem? Què perdem?" "Si hagués comptat sí hagués votat, i hagués votat sí-no." De les protagonistes del dia, les urnes, n'han quedat poques supervivents, però encara tindran utilitat. ORIOL BLANCHER, director de l'Escola IPSI "Algun voluntari se'n va endur alguna. Ha quedat alguna que aprofitarem nosaltres per les eleccions que fem aquí a l'escola. Per exemple, la setmana que ve hem de començar les eleccions al consell escolar." I passat el 9-N, les paperetes també seran història: les convertiran en blocs de notes.

A l’Escola IPSI, de l’Eixample, encara conserven la majoria d’urnes, tot i que “algun voluntari se’n va endur alguna.” El director del centre, Oriol Blancher, explica que algunes de les que han quedat “les aprofitarem nosaltres per a les eleccions que fem a l’escola”. També els han sobrat paquets de paperetes, que, després de passar per la guillotina, es convertiran en blocs de notes. En la mateixa escola, alguns dels docents que van fer de voluntaris repassaven les fotos de la jornada. La Lourdes assegura que “repetiria, tot i que potser amb una cadira al costat” per mitigar el cansament.

També els bars han estat un espai propici per a la tertúlia i el record. En Pere Gabarra, que va fer de president de mesa, ha fet un comentari crític: “Gent jove en vam veure poca. Vam fer una festa quan va aparèixer un noi de 16 anys i un mes.” Però per altres persones, el 9-N no ha estat cap jornada històrica ni excepcional i es refermen en l’opció de no votar: “No ens ho han explicat bé. Independència de què? Què guanyem? Què perdem?”