El Pride 2021 ja està en marxa, tot i que amb dos mesos i mig de retard. La cita havia de ser el 28 de juny, coincidint amb el dia de l’orgull LGTBI, però la situació epidemiològica ha obligat a posposar-la.

Enguany, una de les reivindicacions ha estat la visibilització del col·lectiu. En aquest sentit, el president de l’Observatori contra l’Homofòbia (OCH), Eugeni Rodríguez, ha lamentat el “repunt d’LGBTI-fòbia a Catalunya”. I hi ha posat dades: 181 agressions en els primers vuit mesos de l’any, el que significa un 30,4 % més respecte del mateix període de l’any passat.

En aquest sentit, Rodríguez ha afegit que “calen polítiques eficients i efectives per acabar amb aquesta xacra i poder viure amb garanties”.

Les persones amb VIH, al centre

Les llibertats del col·lectiu són sempre el centre de la festa i de les reivindicacions, però cada any hi ha una reivindicació principal. Enguany és el respecte pels drets de les persones amb VIH.

En aquest sentit, el president de l’entitat Gais Positius, Joaquim Roqueta, ha recordat que els positius de VIH no transmeten el virus si reben tractament. Així, ha recalcat que “les persones amb VIH que estem en tractament no transmetem el virus” tot assenyalant, per tant, una altra de les “càrregues que contribueixen a l’estigma i la discriminació“.

A les parades hi ha informadors qualificats que expliquen quina situació viuen: com se senten, quines discriminacions pateixen, i com totes aquestes discriminacions no tenen cap fonament. Els col·lectius en defensa dels drets LGTBI reivindiquen que la informació és la millor resposta a aquest tipus de prejudicis amb què es troben cada dia les persones amb VIH.

Festival adaptat a la pandèmia

El festival, que se celebra al passeig de Lluís Companys, s’ha hagut d’adaptar als protocols sanitaris i renunciar als concerts i actes multitudinaris, però s’ha bolcat en activitats per a totes les edats.

Aquest matí, per exemple, s’ha fet un taller de manualitats amb els més petits a l’espai Pride Kids. Una jornada dedicada a les famílies per normalitzar des de la infantesa el respecte a la diversitat de gènere i orientació sexual.