A primera hora d’aquest dijous al matí la Guàrdia Civil ha iniciat l’operació Pika,  relacionada amb el presumpte finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya. Uns 250 agents, segons algunes fonts, han inspeccionat l’adjudicació d’obra pública de les empreses d’infraestructures de l’Ajuntament de Barcelona (Bimsa i l’Autoritat Portuària) i de la Generalitat (infraestructures.cat). Els escorcolls els ha acordat el Jutjat d’Instrucció número 1 del Vendrell (Tarragona) a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció, que és qui dirigeix l’operatiu. En total, s’han fet 24 entrades i escorcolls a 12 poblacions com Barcelona, Lleida, Girona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Rubí, Manresa i Berga. També hi ha hagut un escorcoll al municipi madrileny de Majadahonda. Totes les entrades s’han fet amb l’objectiu d’obtenir documentació i material informàtic al voltant del presumpte finançament irregular de l’antiga CDC.

Segons la investigació, les administracions públiques podrien haver adjudicat obra pública a empreses que després pagaven comissions a les fundacions Fòrum o CatDem, vinculades a CDC. Entre les empreses privades investigades hi ha Comsa, Copisa, Pasquina, Grup Soler, Rogasa i Oproler. Es tracta de grans obres amb concessions de milers de milions d’euros com la construcció del túnel de la plaça de les Glòries Catalanes o l’ampliació del dic del Port de Barcelona. L’Ajuntament de Barcelona ha explicat que la Guàrdia Civil ha requerit cinc expedients a Bimsa: de les reformes al Paral·lel, de la urbanització del carrer de Lucà, del carril bici entre Bac Roda i Felip II i del passatge mirador a la carretera de les Aigües.

La Fiscalia Anticorrupció ha afirmat en un comunicat que s’han efectuat 18 detencions, la majoria d’alts càrrecs de l’antiga Convergència. Mentre s’han realitzat els escorcolls, s’ha detingut Antoni Vives, tinent d’alcalde d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona amb el govern de Xavier Trias; Francesc Sánchez, un dels arquitectes de la transició de CDC cap a les noves sigles PDECat; el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra; el director general d’Infraestructures, Ernest Santolaria, i el director de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga. Vives, finalment, ha estat traslladat des de casa seva a la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona pels volts de les vuit del vespre i, com ell, quatre persones més: l’extresorer de CDC Andreu Viloca; l’ex-director general d’Infraestructures.cat Josep Antoni Rosell, i dos empresaris, Xavier Tauler, que havia estat vinculat a Copisa, i Josep Manel Bassols, d’Oproler Catalunya. A mesura que avanci l’operació, es determinarà si la resta de detinguts són traslladats també a Tarragona o posats en llibertat en espera de ser citats pels jutjats.

Els escorcolls continuen

El fiscal Anticorrupció, Fernando Bermejo, s’ha personat a les oficines del Port poc després de les nou del matí per revisar la documentació relativa a les adjudicacions del Port i n’ha sortit passades les 12 del migdia. El director general de Bimsa, Ángel Sánchez, també era present a la seu de l’empresa d’infraestructures municipal durant l’escorcoll en què, segons fonts properes a la investigació, s’estan buscant documents d’obra pública “molt concrets”. Bermejo, acompanyat del també fiscal Anticorrupció José Grinda, ha abandonat les oficines de Bimsa, al carrer de Bolívia, número 105, cap a quarts de quatre de la tarda. Els escorcolls, però, no han finalitzat.

Cotxes de la Guàrdia Civil a les portes d'infraestructures.cat

L’origen: Torredembarra

El cas es remunta al 2014, quan es va escorcollar l’Ajuntament de Torredembarra en el marc d’una investigació per presumptes contractacions irregulars d’obra pública. La investigació va dur a escorcollar, un any més tard, diverses dependències de la família Sumarroca, on es va trobar un document que, suposadament, reflectia pagaments de comissions del 3 % a canvi de l’adjudicació d’obres públiques en institucions controlades per Convergència.

La policia també va escorcollar la Fundació CatDem, l’estiu del 2015, i la seu de Convergència al carrer de Còrsega, en aquest cas en dues ocasions, per mirar de trobar documentació que acredités un suposat finançat il·legal a través de les comissions.