Malgrat que fa ja uns quants dies que no hi ha cap episodi general de pluja o de neu a Catalunya, les reserves d’aigua dels embassaments de les conques internes de Catalunya – els que abasteixen d’aigua Barcelona i l’entorn metropolità- han continuat pujant, en part a causa del desgel a les capçaleres del Llobregat , el Cardener o del Ter.

Actualment els pantans de les conques internes es troben al 60,44 % de capacitat, dos punts per sobre d’ara fa un parell de setmanes i 16 punts per sobre que a principis de febrer. Es tracta, però, d’un valor encara inferior a la mitjana dels darrers 10 anys en aquestes dates, del 80,58 %.

Quina és la reserva d’aigua en forma de neu?

La neu s’ha anat fonent de les valls i les cotes mitjanes de les muntanyes pirinenques, però encara en queda – i molta-  a les parts altes, sobretot per damunt de 1.700 o 1.800 metres. El desgel farà incrementar encara el cabal de rius de les capçaleres de les conques internes com el Llobregat, el Ter, el Bastareny o el Freser, entre d’altres. Tanmateix, convé recordar que el volum d’aigua equivalent en forma de neu als Pirineus i Prepirineu Oriental no és gaire significatiu a causa de la superfície relativament reduïda dels vessants de les muntanyes que tributen cap a les valls d’aquest àmbit.

Al Pirineu Occidental, en canvi, la neu acumulada al llarg de l’hivern i la primavera suposa una reserva realment notable a causa de la gran superfície que representen les muntanyes i vessants que tributen als torrents i rius que conformen la conca de l’Ebre.

En aquest sentit, i segons la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHEBRO), el volum d’aigua equivalent  en forma de neu -en hectòmetres cúbics- a les conques de la Noguera Ribagorçana, la Noguera Pallaresa, la Valira i el riu Segre és de 631 hm3, un valor superior a la mitjana dels darrers cinc anys, que en aquestes dates que seria de 535 hm3.

Per tenir una referència cal tenir present, per exemple, la capacitat total d’embassaments com el de Camarasa (163 hm3) o de Talarn (227 hm3).

Episodi general i generós de pluja i neu a partir del cap de setmana

Els mapes mantenen el pronòstic de pluja, i neu a les muntanyes, per al cap de setmana. Els darrers models concentren el gruix de la precipitació cap als Pirineus entre dissabte a la tarda i diumenge al migdia. La pluja, però, regarà tot el territori, no tan sols l’àmbit pirinenc.

Aquest no serà l’únic episodi de precipitació dels pròxims dies, dilluns tornaria a ploure i  nevaria poc per sobre dels 1.000 m als Pirineus. També s’entreveu una possible tongada important de pluja i neu a les muntanyes a meitat de la setmana vinent.

A @btveltemps hi trobareu, com sempre, tots els pronòstics de cara als pròxims dies.