Als anys 90 es va descobrir el problema de l'aluminosi en molts edificis d'arreu d'Espanya. 20 anys després, al barri del Besòs encara hi ha 982 llars afectades per l'aluminosi que necessiten ser rehabilitades. Des de fa un any i mig els veïns del número 10 del carrer de Catània conviuen amb puntals als fonaments de l'edifici. Com un rellotge de sorra, les restes de ciment a terra van marcant la degradació diària de les columnes afectades per l'aluminosi. Al mateix temps, les esquerdes es fan visibles a l'interior de la finca. MONTSE COGIDOS, presidenta de la comunitat "Masillar, pintar. Cada vez se hacen más grandes. Intentar cada año o cada dos años que salen las grietas volver a pintar encima pero cada vez se hacen más grandes. Cada vez las grietas se hacen más grandes, más largas. Vamos intentando pintar y viviendo como podemos." La solució de la Montse és la mateixa per la qual han optat la majoria dels veïns, però és una mesura superficial que no soluciona el problema. Les bigues amb aluminosi exposades a la humitat o a altes temperatures adquireixen més porositat i això els fa perdre resistència. La situació els amoïna. MONTSE COGIDO, presidenta de la comunitat "Estamos preocupados. Miedo no, porque nos dicen que no que se va a solucionar, pero si esto se deja de la mano de Dios, pues claro que tienes miedo de que esto ceda o se rompan las bigas y nos vamos todos a..." L'any 2007 l'associació de veïns va signar un conveni amb la Generalitat i l'Ajuntament per reparar els edificis afectats. L'acord establia que la Generalitat es feia càrrec del 60% de la despesa, el consistori, del 25% i els veïns, del 15% restant. De moment s'estan rehabilitant 15 edificis, però en falten 43, en els quals els veïns no poden assumir-ne el 15% del cost. Per això l'associació de veïns proposa que una dotació de 800.000 euros de la Llei de barris que s'ha d'utilitzar per fer altres tipus de millores a les finques s'utilitzi com a crèdit per a aquestes famílies. FÉLIX RODRÍGUEZ, president AV Besòs "I sempre pensant que aquest ajut addicional als, veïns el tornaran. No és a fons perdut. El tornaran, però en uns terminis que siguin assumibles, assumibles en la situació actual que tenim. En uns terminis que es puguin pagar." Segons ens han explicat des de l'associació de veïns, el regidor del districte està disposat a estudiar aquesta proposta i veure si és factible modificar la Llei de barris.

L’aluminosi -una deficiència estructural del ciment que el fa més porós i, per tant, menys resistent- es va descobrir a tot Espanya als anys 90. El barri del Besòs, juntament amb el Turó de la Peira i la Trinitat Nova, en va ser un dels més afectats. En concret, es van construir amb ciment aluminós una cinquantena d’edificis del barri.

Fins ara, s’han reformat 15 blocs gràcies a un conveni que es va signar el 2007 entre la Generalitat, l’Ajuntament i els veïns, que permet subvencionar una part de l’obra. Hi ha 43 edificis, però, que encara s’han de rehabilitar. Els veïns no poden pagar el 15% de despesa que hi han d’aportar (segons l’acord, la Generalitat posa el 60% de la despesa i l’Ajuntament, el 25%). Per això, l’associació de veïns demana que es destini una partida de 800.000 euros de la Llei de barris a concedir crèdit a aquestes famílies.