Volen un parc lliure, gratuït i segur. El reclam veïnal del passat al Parc Güell continua molt viu entre les entitats i associacions. FERNANDO GONZÁLEZ, AV el Carmel "Ya hace 20 o 30 años que ninguna administración lo resuelve. Sólo se han dedicado a ganar turismo. Al Parc Güell lo han tenido abandonado y marginado. No han creado las infraestructures, ni accessos, ni cunetas." Tot i que el consistori va prendre mesures el juliol per pacificar el trànsit a la zona, afectada pel volum elevat d'autobusos turístics, els veïns reclamen una política de mobilitat que incentivi l'accés al parc amb transport públic. Sobre el terreny, tot continua igual. VICENTA HORTS (veïna del Carmel) "Això és un caos de mobilitat." El control de l'accés al Parc Güell també preocupa el col·lectiu, que rebutja fixar tarifes d'entrada i s'oposa al tancament perimetral de la zona, perquè consideren que en deixa fora altres àrees. ERNEST GUTIÉRREZ, AV la Salut "L'anterior consistori va tancar i barrar tot el parc. El control passa per les necessitats i els interessos del parc i no tant per posar valles a tot arreu perquè acabarem com zoològics." El deteriorament és un altre dels cavalls de batalla. Diuen que no hi ha suficient personal de Parcs i Jardins per dur a terme un manteniment continuat del parc. ALBERT RECIO, FAVB "El parc necessita un manteniment continuat" El col·lectiu també reclama noves polítiques per resoldre la invasió de venda ambulant. Per apropar posicions, dimecres es va constituir la taula del Parc Güell amb veïns, comerciants i grups municipals. Els veïns creuen que només va servir per obrir el debat a la participació.

Entre les demandes, les associacions de veïns i veïnes del Coll-Vallcarca, el Carmel, la Salut de Gràcia i l’Associació de Comerciants Larrard-Parc Güell rebutgen el pagament d’una entrada per accedir al parc ja que creuen que aquesta actuació expulsaria la ciutadania i es convertiria en un espai exclusiu per al turisme. El vicepresident de la FAVB, Albert Recio, s’ha mostrat a favor de fixar una taxa d’estada hotelera com en altres ciutats europees.

Dins l’àmbit econòmic, el col·lectiu ha reclamat la contribució de la Fundació Gaudí en la millora del recinte. “La fundació no aporta res al manteniment del parc però, en canvi, obté molts ingressos per l’ús turístic”, ha criticat Recio. “Estem cansats de pagar per tot”, ha sentenciat Salvador Barrau, de l’AV Coll-Vallcarca.

Denuncien signes de deteriorament

Els sotasignants del manifest també exigeixen un manteniment continuat de les zones verdes. Asseguren que no hi ha suficient personal de Parcs i Jardins per encarregar-se de les 18 hectàrees d’extensió que comprèn el Parc Güell. Culpen el consistori d’haver encarregat “reformes costoses” a empreses externes per pal·liar un abandonament que encara es manté. També han insistit en reforçar la seguretat amb “un servei de vigilància identificable”.

Rebuig al tancament del parc

El col·lectiu considera que el recinte ha estat sempre un espai de lleure, lliure de pas, i que se n’ha de preservar aquest caràcter. El tancament del parc, diuen, podria constituir també un perill potencial en cas d’incendi forestal i creuen que per això s’han de diversificar-ne i millorar-ne els accessos. Precisament continuen criticant la mobilitat a la zona. “La carretera del Carmel està col·lapsada amb tants autocars turístics”, puntualitza Fernando González, de l’associació de veïns d’aquest barri. I afegeix: “Cal construir un aparcament més gran per als autocars i els vehicles privats, que no tenen espai per estacionar”.