Fins l’any passat, l’Ajuntament era qui escollia el pregoner de la Festa Major de Gràcia, però les entitats del barri veien més lògic que fossin elles les que triessin el personatge que marcava l’inici d’una setmana de festa. Després que el 2011 fos un any de transició, en aquesta edició la Fundació Festa Major de Gràcia és qui ha escollit el pregoner de les festes i serà l’entitat encarregada de fer-ho a partir d’ara.

En els últims anys, els pregoners de la Festa Major de Gràcia han estat personatges de perfils molt diversos, però tots ells vinculats d’una manera o altra al barri. Aquí teniu una llista dels pergoners de l’última dècada.

2012. ESTEVE CAMPS I SALA

Gracienc de tota la vida, ha estat present al teixit associatiu del barri des de ben jove. Ha col·laborat sempre en la festa major de la vila i en diversos llibres que s’han publicat sobre la història del barri. Actualment, és el president delegat de la Junta Constructora del Patronat de la Sagrada Família i expresident del Centre Moral Instructiu de Gràcia, exsecretari de la Federació de Colles de Sant Medir i expresident del Taller d’Història de Gràcia Centre d’Estudis.

2011. LAIA FERRER

La periodista, nascuda al barri, ha estat molt vinculada a Gràcia des de ben petita. Des de fa anys, participa en el concurs de guarnits i ha format part d’activitats teatrals del barri i de la coral del Cercle Catòlic de Gràcia. Des de 2005, amb Remei Sipi, no havia fet el pregó cap altra dona. La periodista, una de les cares de la ‘Fórmula 1’ a la televisió catalana, va repassar les seves vivències en associacions del barri, com el Cercle Catòlic de Gràcia, en el pregó de l’any passat.

2010. ISMA PRADOS

Sabadellenc de naixement i gracienc d’adopció, Isma Prados dirigeix la cuina del restaurant Jardinets de Gràcia. En el pregó de les festes de 2010, el cuiner va revelar els ingredients necessaris per tenir una bona festa major. Segons ell, el més important del barri és el teixit associatiu i la multiculturalitat que té Gràcia. En el pregó, va relacionar olors i sabors de la cuina amb elements de les festes.

2009. SABOR DE GRÀCIA (SICUS CARBONELL)

Gracienc de tota la vida, Sicus Carbonell va començar a pujar als escenaris del barri ja de ben petit. L’any 1991, va iniciar la seva carrera professional en diversos grups com Estrelles de Gràcia i Ai, ai, ai. No va ser fins el 1994 que va fundar la seva pròpia banda, Sabor de Gràcia, del qual n’és el cantant i compon la majoria de les cançons. També treballa com a productor musical per a altres artistes i com a mediador social en temes dels gitanos. El pregó de 2009, Sabor de Gràcia el va fer a ritme de rumba.

2008. QUECO NOVELL

Periodista i actor, Queco Novell ha estat durant molts anys vinculat als Lluïsos de Gràcia, així com a la revista ‘Carrer Gran’ a principis dels anys vuitanta. Actualment, és conegut pels personatges que encarna al programa ‘Polònia’. El 2008 va articular un pregó ple d’humor, rodolins i bromes, però no per això sense missatge. Queco Novell va fer una crida al civisme i a no abusar del soroll durant les festes.

2007. JOSEP MARIA ÁLVAREZ

Secretari de la Unió General de Treballadors de Catalunya (UGT) i veí de Gràcia, va ser l’encarregat de fer el pregó de les festes l’any 2007. Va ser un pregó marcat per un cert to reivindicatiu, propi de la seva carrera sindicalista: “Tan sols importa que vinguis amb moltes ganes de barrar el pas als intolerants, als especuladors, als explotadors i als qui discriminen”.

2006. FRANCESC VILAPLANA

Veí del barri de tota la vida i una figura clau del teixit associatiu de Gràcia, va ser president del Consell de Govern del Casal de Gent Gran de Gràcia i el principal impulsor de la celebració de la Festa Major al Casal de Gent Gran. El 1996 va fundar, juntament amb altres membres, l’Associació Recreativa i Cultural Germanor i el 2001 va rebre la Medalla d’Honor de Barcelona. En el pregó de 2005, Vilaplana va demanar als joves que mantinguessin la festa com a símbol de prosperitat i convivència amb la mateixa il·lusió de sempre.

2005. REMEI SIPI

Guineana d’origen, però gracienca des de fa més de 30 anys. És una de les fundadores de l’Associació de Dones Immigrants E’Waiso Ipola i una activista ferma en la defensa dels drets de les dones immigrants. És diplomada en educació infantil i en dret, i també és autora de diversos llibres com ‘Contes africans’ o ‘Immigració i gènere’. En el pregó de l’any 2005, va voler destacar el caràcter associatiu del barri i va recordar que en els últims anys s’ha aconseguit crear una xarxa de 15 associacions, repartides per tot el món, dedicades a la defensa dels drets de les dones.

2004. ENRIC PÉREZ

És el fundador i propietari dels cinemes Verdi, tota una icona del barri de Gràcia des de l’any 1982. Pérez és el propietari de les sales Verdi de Barcelona, de la seu dels Verdi a Madrid i de la distribuïdora de pel·lícules independents Sherlock films.  Els cinemes Verdi formen part de la història de Gràcia i han tingut un impacte important a la vida social del barri, per això Enric Pérez, en el pregó de 2004, va voler recordar els seus inicis a la vila amb els primers cinefòrums i els primers contactes amb entitats del barri.

2003. RAFAEL VALLBONA

Periodista i escriptor, Rafael Vallbona és l’autor de novel·les com ‘Plaça dels Àngels’ o ‘Gràcia’, i de més d’una desena de novel·les juvenils com ‘Pis d’estudiants’, ‘Estiu a Menorca’ o ‘Sense sortida’. A banda de la vessant literària, Vallbona també col·labora en diversos mitjans de comunicació i ha estat guionista de ràdio i televisió. Gracienc de naixement, en el pregó de 2003, Vallbona va definir la Vila de Gràcia com “la vila cosmopolita oberta als quatre vents del món, rica, plural, culta i diversa, que ens enorgulleix”.