El 2012 es van practicar 238 trasplantaments de pulmó arreu de l'Estat, 66 dels quals es van fer a l'hospital de la Vall d'Hebron, centre pioner a Espanya en aquesta pràctica i que en les més de dues dècades que camina s'ha anat consolidant. Gràcies, segons l'equip, a l'experiència que ha anat adquirint. MERCEDES CANELA, cap del Servei de Cirurgia Toràcica de la Vall d'Hebron "Mejoras en cuanto a la técnica en sí hay muy poca porque prácticamente no ha cambiado nada de lo que se extrae para poner en el receptor pero sí que ha cambiado a lo largo de todo este tiempo toda la estrcutura de alrededor, toda la dinàmica de los equipos que cada vez estan más compactados, cada vez trabajan más de forma conjunta." Fins al punt, asseguren els mateixos professionals de l'hospital de la Vall d'Hebron, que han convertit en normal un procediment com el trasplantament de pulmó. Una altra cosa que ha canviat al llarg dels anys és el perfil del receptor, que cada vegada té una edat més avançada: 55 anys i també del donant, que ja situa als 51 anys de mitjana. A més a més, ja sis de cada 10 donants són persones que mai no han fumat. Actualment hi ha mig miler de persones a tot l'Estat esperant un trasplantament de pulmó i la mitjana d'espera és de sis mesos.

A Espanya es van realitzar el 2012 238 trasplantaments, segons la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SAPER), una xifra similar a la dels anys anteriors. Les dades demostren que aquesta pràctica quirúrgica s’ha estabilitzat i consolidat com un dels tractaments més eficaços per allargar la vida de persones amb malalties respiratòries greus, de la mateixa manera que ja ho han fet els trasplantaments cardíacs.

L’Hospital Vall d’Hebron encapçala la llista de centres en nombre de trasplantaments cardíacs (amb 66 casos durant 2012), seguit del complex hospitalari de la Corunya, amb 25, i l’Hospital Marqués de Valdecilla (Santander) amb 34. Centres d’arreu de l’Estat espanyol realitzen ja trasplantaments de pulmó amb èxit i normalitat, amb una mitjana de llista d’espera d’uns sis mesos (tot i que segons la urgència la intervenció es pot avançar).

Pel que fa al perfil dels donants, cada vegada són més grans: l’any 1992 la mitjana d’edat era de 38 anys i el 2012, de 50. Aquesta variació és perquè, abans, els accidents de trànsit eren la causa de mort de més de la meitat dels donants, mentre que ara només representen un 6% dels casos. Les millores tecnològiques, a més, han permès realitzar des de 2002 trasplantaments de pulmons procedents de donants que han mort per aturada cardíaca, que fins aleshores eren rebutjats.