En aquesta escola del barri de Roquetes només cinc dels 460 alumnes que té el centre han anat avui a classe. Tot els professors han fet vaga excepte els cinc que formaven part dels serveis mínims. SÍLVIA MAGRINYÀ, educadora de suport de P3 "Ens estan retallant moltes coses que els nostres avis havien lluitat per nosaltres poder tenir i d'alguna manera és lluitar pels nostres drets, pels drets dels nostres infants i alhora també, en aquest cas que jo tinc fills, també pensant una mica que serà el futur dels meus fills." A l'interior del centre no hi ha hagut classe. Mentre els nens dibuixaven per passar l'estona, els mestres que quedaven lliures preparaven pancartes per a les manifestacions. FRANCESC FREIXENET, director de l'Escola Antaviana "Hem de ser una gota malaia, hem de ser una xinxeta al cul de l'Administració. O creiem en l'ensenyament o no hi creiem, o creiem en l'educació o no hi creiem però les retallades no poden venir per aquí, de cap manera." Una imatge, la d'aquesta escola, que no s'ha repetit en tots els centres, ja que alguns, malgrat estar d'acord amb la vaga, han decidit no secundar-la per motius econòmics. CARME REDÓN, directora de l'Escola Pau Casals "Sobretot també ja hi ha gent en aquests moments que no es pot permetre el luxe de fer vaga perquè la seva situació tampoc ja no li ho permet, en vista que és un recurs que s'ha utilitzat moltíssim en aquests últims temps i no veiem que hagi servit per fer canviar grans coses, vam optar per dir no en fem, però hem d'explicar a la gent que hem de començar a tenir consciència col·lectiva." Tots els nivells educatius s'han sumat a l'aturada. Segons els sindicats, de la norantena de guarderies públiques de la ciutat, 37 han fet vaga total i set més s'han aturat de forma parcial. Tot i això, s'han decretat serveis mínims i han hagut de treballar una persona de l'equip directiu i un terç del personal. A les universitats, el seguiment ha estat més multitudinari que en altres ocasions. Moltes de les classes s'hi han suspès. A la Pompeu Fabra un grup d'estudiants s'han manifestat a l'entrada principal del campus de la Ciutadella. I la imatge a la zona universitària ha estat d'aules buides i accessos tancats. MIQUEL ARMENGOL, estudiant de Química de la UB "He vingut a classe i aquest accés està tancat i a l'altre hi ha un piquet que no et deixa entrar. Una hora de bus per a res. Ara he de tornar cap a casa." A les 10, i durant mitja hora, desenes d'estudiants del Campus Mundet de la UB han tallat la ronda de Dalt a la Vall d'Hebron. La protesta ha generat cues d'uns cinc quilòmetres i per evitar el col·lapse s'ha hagut de desviar el trànsit per la sortida de Valldaura.

Segons Comissions Obreres la majoria de les escoles bressol de Catalunya estan ateses per serveis mínims. Pel que fa als centres d’infantil i primària, el sindicat xifra en un 55% el seguiment de l’aturada i assegura que en els centres públics de secundària i les universitats l’activitat acadèmica està completament paralitzada. CCOO recorda que el servei de menjador i activitats extraescolars no estan garantits perquè estan convocats a la vaga i no s’han decretat serveis mínims.  D’altra banda, UGT situa en un 60% l’èxit de la vaga i USTEC-STEs la rebaixa entre el 50 i el 55%.

Els sindicats asseguren que la protesta d’avui respon a les mesures anticrisi dutes a terme en aquesta àrea. Les darreres, anunciades fa poques setmanes pel Govern espanyol, consideren que són l’última estocada al sistema educatiu: 3.000 milions d’euros. Unes retallades que derivaran en canvis greus segons el sector educatiu com és l’augment del nombre d’alumnes per classe o l’augment de les taxes universitàries.

Vaga a quasi tot Espanya

Aquesta és la primera vaga d’ensenyament que es convoca de manera unitària a tot Espanya contra les retallades del govern de Mariano Rajoy. Només les Illes Balears, La Rioja i el País Basc no s’han adherit a l’aturada. Mentre el Ministeri d’Educació ha xifrat en poc més d’un 22% els treballadors que s’han adherit a la vaga, els sindicats creuen que ha estat el 80%.

A Madrid, a la tarda, s’hi ha fet una manifestació multitudinària al centre de la ciutat. A la capital de l’Estat hi ha hagut dos detinguts per tallar l’accés a la Universitat Complutense i a Palma s’han desallotjat una trentena d’estudiants que han ocupat el despatx del conseller d’educació.