ROSA FONT, secretària general de FETE-UGT "Som conscients els sindicats que és complicat fer una vaga en aquest moment, però em dirigeixo al professorat perquè ara o mai. Hem d'aturar que aquesta llei arribi al Parlament i això només ho podem fer d'una manera: expressant-hi el nostre rebuig."

Els sindicats d’ensenyament USTEC-STEs, CCOO, FETE-UGT i CGT han convocat una vaga general a escoles i instituts el proper 9 de maig i no descarten que s’hi afegeixin les universitats. S’adhereixen així a una protesta de rebuig a la Llei orgànica per la millora de la qualitat educativa (LOMCE) i a les retallades que han aplicat tant el Govern espanyol com la Generalitat als centres d’ensenyament públic.

L’aturada té el suport del Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), que ha fet una crida a les famílies perquè no portin els seus fills a l’escola o l’institut, tret que no tinguin alternativa. El portaveu de la comunitat educativa, Jaume Aguilar, també ha anunciat el calendari de mobilitzacions. El dia de Sant Jordi serà reivindicatiu a les escoles, on es portaran les samarretes grogues en defensa de l’ensenyament públic i també roses de color groc. El dia 25 hi ha convocada una tancada a les escoles i es preveu que es portin a terme més de 400 activitats reivindicatives a tot Catalunya. Aquestes dues accions serviran per escalfar motors per a una manifestació que s’ha convocat el diumenge 28 a Barcelona. Les accions culminaran amb la vaga del 9 de maig.

La secretària general de FETE-UGT, Rosa Font, ha reconegut que a Catalunya ja s’hi han fet diverses vagues en protesta per la Llei d’educació, i ha dit que els sindicats són conscients que és un mal moment econòmic per fer vaga. Font, però, ha apel·lat a la “greu situació” que afirmen que viu l’ensenyament públic i ha fet una crida als mestres a participar en l’aturada i als pares i mares a interessar-se per les accions de les escoles. Els sindicats, així com les entitats i organitzacions que partenyen al MUCE han alertat que, a l’amenaça de retrocés en la qualitat educativa i la política lingüística que, diuen, suposa la LOMCE, s’hi suma ara una possible nova retallada en el pressupost d’ensenyament a Catalunya. Si aquest nou ajust es materialitza, denuncien que Catalunya serà la comunitat autònoma “capdavantera” a retallar recursos a l’educació pública.

Pel que fa a les declaracions de la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, que va criticar la presència d’infants en les protestes en l’àmbit educatiu, tant els sindicats com el MUCE han apel·lat a la llibertat dels pares per portar els seus fills a les manifestacions si ho volen. La portaveu del sindicat USTEC-STEs, Rosa Cañadell, ha anat més enllà i ha afirmat que seria contradictori explicar als infants els problemes de l’educació però no dir-los que la defensin. Cañadell ha considerat que “fins i tot és educatiu que els nens i nenes participin en reivindicacions” pacífiques i democràtiques en defensa dels seus drets.