La decoració taurina es manté, però l'ambient ja no és el d'abans. El Bar Breton és un dels establiments situats als voltants de La Monumental que han notat una baixada de clients des que la plaça va deixar d'acollir curses de braus. AGUSTÍ SERRANO "Em sembla molt malament. A mi no m'agraden els toros però m'agrada veure moviment i tot." Un altre bar de la zona en la mateixa situació és el Saltimbanqui. El bar ha notat la davallada tant en l'ambient com en el volum de negoci. ADRIÁN IGLESIAS "Ha descendido mucho el trabajo porque debido a que no hay corridas de toros vienen muchos menos turistas de la Costa Brava." "En general se ha perdido todo el ambiente porque la gente a la que le gustaban los toros, como es una cosa cotidiana, ya no viene aquí. Se va a otras plazas y a otros sitios a ver los toros." Qui ho ha notat també és el Museu Taurí, que actualment és l'única activitat que se celebra a La Monumental. Tot i que encara tenen clients, la majoria estrangers, la cosa ha anat a la baixa. El que no canvia i segueix creant controvèrsia és la prohibició de les curses de braus. GUILLERMO MAS "No se puede ilegalizar algo que creo que es tan normal. Se pueden ilegalizar las drogas o cosas malas pero... ¿una corrida de toros?" ALBA CARMONA "Pot ser una tradició per a Espanya, però jo personalment penso que a Catalunya tenim diferents punts de vista i crec que no s'hauria de tornar a implementar." Sigui com sigui, l'horitzó de La Monumental i dels negocis que l'envolten podria canviar en funció de com evolucioni la iniciativa legislativa popular que el Congrés ha admès a tràmit sobre la protecció de les curses de braus. Els populars diuen que, si s'aprova, la normativa estatal deixaria sense efecte la prohibició de les curses a Catalunya mentre que CiU i PSC afirmen que només el Constitucional pot canviar les competències que el govern català té sobre la matèria.

Quan les curses de braus eren legals a Catalunya, els bars més propers a la plaça de La Monumental s’omplien de gom a gom. La clientela aficionada es concentrava durant les hores prèvies per tal de dinar i allargar la sobretaula fins a l’hora d’inici de l’espectacle. Després, els més apassionats tornaven de nou al bar per comentar la jugada. Als menjadors no hi cabia ni una agulla i era normal veure les penyes taurines reunides o fins i tot algunes quadrilles celebrant qualsevol moment de la tarda. La prohibició del Parlament català l’any 2010, però, ha canviat el panorama i aquests establiments del barri ja no són el que eren.

El Bar Bretón és un exemple clar de com han canviat els locals de la rodalia de la plaça. Durant anys s’hi respirava l’ambient de braus a totes hores. En l’actualitat, en canvi, únicament la decoració recorda la vella afició que hi havia al local. Imatges de braus, instantànies de La Monumental i fotografies de diversos corredors com el Cordobés,  José Tomás o el Juli en són els únics testimonis.

Un altre establiment on han notat la forta davallada en la clientela és el Bar Saltimbanqui. Aquí únicament s’hi conserven un parell de calendaris relacionats amb el món de la tauromàquia. Abans de la il·legalització el bar era ple i no únicament de gent de les penyes taurines i del públic habitual: cada cap de setmana diversos autobusos plens d’estrangers arribaven provinents de la Costa Brava i de la Costa Daurada per veure aquesta celebració espanyola. Aquestes visites han desaparegut i en conseqüència la caixa dels bars ha disminuït de manera considerable.

Pel que fa al recinte de la plaça de La Monumental, en l’actualitat tan sols hi ha una activitat en marxa, el Museu Taurí. Tot i que l’espai rep moltes menys visites de les que rebia anteriorment, encara hi ha gent, la majoria d’altres països, que el visita.