Els dies cinc i sis de gener són dates a remarcar en el calendari de qualsevol pastisser. No és per menys. En aquest obrador la jornada laboral ha començat aquest matí i no acabarà fins demà a les tres de la tarda. El resum... ALBERT BADIA, cap de l'obrador de la pastisseria Badia Roca "El resum és molt fàcil: és de boig, és una punta molt gran de feina. Hem de treballar moltes hores, vint hores seguides". Aquí, treballen amb un objectiu al cap: fer 2.000 tortells. Una xifra molt semblant a la d'altres anys, ja que asseguren que la crisi no es nota tant en dies assenyalats. Pel que fa als gustos, el massapà continua sent el rei. MANUEL ARRUFAT, pastisser "Estamos haciendo el tortel tradicional, que es el que más se vende, que es el que lleva frutas, es el que más salida tiene de venda". Tot i això, al taulell, cada vegada es venen coques de més tipus, com aquestes, farcides de nata i crema, per als paladars més innovadors. Segons el Gremi de Pastissers, cada familia es gastarà en tortells entre 18 i 30 euros. I tot i que el dia fort de vendes es demà, dia 6, n'hi ha qui no s'ha pogut esperar al dia de reis per tastar-lo. "He pedido la tercera porque somos siete u ocho. Me ha dicho que 30 euros. Claro, es un poco caro pero debido a como está todo... es normal. Luego comeremos pan seco o lo que sea". Avui, dia d'encàrrecs a la majoria de forns i pastisseries, les cues arribaven al carrer. Una imatge que ben segur es repetirà demà.

Com cada any, s’espera que el tortell més venut sigui el tradicional, fet amb pasta de brioix i massapà. Tot i això, els pastissers intenten innovar cada any i ara també hi ha tortells de nata, crema o trufa.

La tradició de la fava i la sorpresa

El que no faltarà a l’interior de cap tortell serà la fava i la sorpresa. Procedent d’un costum pagà, la tradició mana que el comensal que es trobi la fava a l’interior del seu tall de tortell l’haurà de pagar i qui tingui la sorpresa serà coronat rei. És per això que una corona daurada acostuma a acompanyar els tortells de Reis.