“Reclamar forma part de la democràcia, no es tracta només de votar”, ha comentat Francesc Garcia, director de l’Associació de Perjudicats d’Entitats Financeres (APDEF). El cas de la dona a qui el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) va donar la raó pot haver obert una escletxa per a la resta d’afectats. Al final, Hisenda li ha hagut de tornar els 3.135 euros que havia tributat en concepte d’IRPF, i pot ser que darrere d’ella en vinguin més. O com a mínim això és el que defensa l’APDEF. En un acte a l’Hotel Gallery del carrer del Rosselló, l’entitat ha explicat a tots els interessats quins són els passos a seguir i per què haurien de acollir-s’hi. “Interpretant la llei de l’IRPF i la Llei general de la Seguretat Social, el TSJM entén que les prestacions no haurien de tributar com a rendiment de treball“, expliquen, “i tot plegat ens obre la possibilitat de reclamar pel que s’ha tributat indegudament, també a Catalunya”.

El procediment a seguir segons Garcia és primer optar per la via administrativa, enviant un escrit que sol·liciti la rectificació d’ingressos indeguts. Si això no funciona, s’esgotarà aquesta via amb al·legacions i recursos a la negativa de l’Administració. A continuació, l’últim pas és fer una reclamació judicial davant el Tribunal Superior de Justícia.

L’APDEF s’ofereix per gestionar tots aquests passos als qui ho vulguin. Demanen un pagament únic de 50 euros. En cas de perdre, els advocats no cobrarien res. Si pel contrari es guanya la reclamació, els juristes de l’APDEF cobrarien el 10 % de la tributació retornada. Ja han avançat que aquest no és l’únic acte de divulgació que faran, i esperen poder visitar totes les grans ciutats d’Espanya per animar els afectats a reclamar.