L'aigua per netejar el paladar i hidratar-se. Totalment necessari si es vol degustar com cal un cafè al Nomad Coffee Corner. Aquí, cada recepta està mesurada al mil·límetre. "L'hem provat a 93,4, a 93,1... I realment la millor recepta, la que surt millor, és 93,3 graus per a aquest cafè". JORDI MESTRE, Nomad Coffee Corner "Aquí el gran protagonista és el cafè, el productor de cafè, que és el gran artista, el que crea el producte. Nosaltres només el transformem, el processem." Però el negoci principal d'en Jordi és distribuir cafè de qualitat, escollit i torrat per ell mateix, a negocis locals. També els ensenya a servir-los. Per als clients que hi passen és tota una classe magistral. "Veure com el prepara, l'amor amb què el fa, és una altra història." "Transmite mucho y te enseña sobre todo lo que no sabes del café, él mismo te lo explica." Cada cop més, l'amor pel cafè es deixa veure a nous establiments de Barcelona. El pioner va ser el Satan's Coffee Corner, que fa un mes que ha estrenat local. Ens expliquen la clau de l'èxit. MARCOS BARTOLOMÉ, Satan's Coffee Corner "El café puede ser mediocre pero si cumples esas tres partes del principio: tener la máquina superlimpia y a punto, una agua filtrada o un agua buena y saber lo que estás haciendo, ya tienes todo hecho. Si encima le pones un café muy bueno, ya es cojonudo." I fan una predicció... "Estamos dando calidad a un cliente que no sabe qué está consumiendo. Tenemos que girar la tortilla. Tenemos que conseguir que un cliente que ha venido aquí previamente, vaya a otra cafetería y exija mejor calidad. Así el café va a mejorar. Y si no cierro y me voy a Sudáfrica".

Un d’aquests locals és el Nomad Coffee Corner, situat al passatge del Sert, al Born. En Jordi Mestre, el seu propietari, distribueix cafè torrat per ell mateix a negocis locals. Demana mostres de cafè verd a productors internacionals i decideix de quin se’n pot treure un millor producte. “Aquí el gran protagonista és el cafè, el productor de cafè, que és el gran artista, el que crea el producte. Nosaltres només el transformem, el processem”, explica Mestre. Al seu local ofereix veritables lliçons magistrals a aquells que volen tastar les seves receptes. No hi ha sucre perquè considera que mata el gust del cafè.

Locals com el Nomad Coffee Corner són, ara per ara, excepcions a Barcelona. Hi ha molts països en què ja fa temps que les cafeteries han incorporat la cultura del cafè i tracten d’obtenir el millor producte per als seus clients. De fet, explica Mestre, molts dels clients que entren al Nomad són estrangers que busquen quelcom similar al que poden trobar als seus països d’origen. En Marcos Bartolomé, responsable del Satan’s Coffee Corner, es mostra convençut que l’interès pel bon cafè creixerà a Barcelona durant els propers anys. De fet, ha ampliat el negoci i fa aproximadament un mes, ha obert un nou local al carrer de l’Arc de Sant Ramon del Call. “Estem oferint qualitat a un client que no sap ben bé què està consumint. Volem girar la truita. Volem aconseguir que els clients que vénen aquí quan vagin a una altra cafeteria exigeixin més qualitat. Així el cafè millorarà a Barcelona”, assegura.

Per a en Marcos Bartolomé que el gra de cafè sigui de molta qualitat no és necessari per obtenir un bon producte: “El més important és tenir la màquina de cafè molt neta i sempre a punt, fer servir aigua filtrada i saber què estàs fent quan prepares el cafè”.