Tot ha començat a dos quarts de set del matí. Una dotzena de dotacions dels Mossos d'Esquadra han rodejat l'edifici ocupat des de 2010 pel col·lectiu de La Rimaia. Els agents han identificat les 14 persones que hi havia a l'interior i els han imputat un delicte d'usurpació de béns immobles. Una d'elles ha estat detinguda per, presumptament, haver llançat objectes contra la policia. Escortats, un a un els ocupes han anat sortint amb les seves pertinences. La història del col·lectiu de La Rimaia ve de lluny. Des del febrer de 2010 han ocupat fins a tres edificis al barri de Sant Antoni, on ubicaven la seu del que anomenen La Universitat de La Rimaia, que als anys 90 estava ubicada a la Gran Via. De tots n'han estat desallotjats. Els pisos de luxe que avui han desallotjat estaven ocupats des de 2009. Segons els advocats del col·lectiu l'ordre de desallotjament fa referència a aquesta primera ocupació, però La Rimaia no es va instal·lar en aquest edifici fins més tard, fins a mitjan setembre de 2010. ANDRÉS GARCIA, advocat del col·lectiu de La Rimaia "S'ha dictat una ordre de desallotjament contra unes persones que no són les que són aquí, amb la qual cosa hi ha un error molt gran i un error de fons, perquè el dret penal és contra unes persones i aquestes persones no eren aquí." El dispositiu s'ha acabat pels volts del migdia quan s'ha donat per desallotjat l'edifci i se n'han tapiat els accessos. Al vespre centenars de persones s'han concentrat al barri de Sant Antoni en senyal de protesta. També la Federació d'Associacions de Veïns de la ciutat ha expressat el seu malestar pel desallotjament. La manifestació ha recorregut els carrers del barri i ha passat altres immobles d'on La Rimaia Universitat Lliure ja havia estat desallotjada.

Fa dos anys, el jutge que portava la causa va arxivar-la, però el propietari de l’edifici va recórrer la decisió. Ara ja hi ha una sentència i inclou l’ordre de desallojament que avui han executat els Mossos d’Esquadra. Els agents hi han identificat 14 persones, que han estat imputades per un delicte d’usurpació de béns immobles. A una d’elles també se li imputa un delicte d’atemptat a l’autoritat.

Durant l’acció policial, una seixantena de persones s’han concentrat davant l’immoble per protestar pel desallotjament i han tallat en diverses ocasions el trànsit a la ronda de Sant Pau. Cap a les 11 h, els Mossos d’Esquadra han lliurat l’immoble al seu propietari, que ha encarregat a una brigada d’obres els treballs per tal d’assegurar-ne els accessos.

A partir de les 20 h, centenars de persones s’han concentrat al costat del Mercat de Sant Antoni per iniciar una marxa pels carrers del barri com a mesura de protesta. La manifestació ha transcorregut sense incidents i enmig d’un fort desplegament policial. Els manifestants han passat per davant dels edificis on anteriorment hi havia hagut La Rimaia, desallotjats en el seu moment per la policia i ara buits.

Alguns activistes de La Rimaia propugnaven l’okupació d’un altre edifici avui mateix, però finalment han preferit deixar-ho per al cap de setmana, quan hi haurà noves mobilitzacions en el primer aniversari del moviment del 15-M.

Les “cases” de La Rimaia

És la quarta vegada que els Mossos desallotgen aquest col·lectiu. El febrer de 2010, els Mossos van desallotjar-los d’una casa ocupada al carrer de Casanova, al barri de Sant Antoni, que el col·lectiu havia convertit en seu de la Universitat Lliure, alternativa a la universitat pública. Aquell mateix dia, al vespre, els activistes van ocupar un altre immoble. Després d’una tarda de protestes pel barri, es van instal·lar al número 550 de la Gran Via de les Corts Catalanes.

Al juliol, els Mossos d’Esquadra van tornar a desallotjar, per ordre judicial, el centre social. La jornada va acabar amb nou persones detingudes. A la tarda, els okupes van organitzar una manifestació pel barri de Sant Antoni que va acabar amb l’ocupació d’un altre edifici, al número 454 de la Gran Via. L’endemà, els agents el van tornar a desallotjar.

Aquesta nova ocupació va durar un dia. Els Mossos van tornar a desallotjar-los i els components de l’autodenominada Universitat Lliure es van traslladar, el 17 de juliol de 2010, als baixos d’un edifici ocupat a la ronda de Sant Pau número 12, un edifici de pisos de luxe sense estrenar. Fins avui.