“El clima laboral aquí s’està complicant molt, sembla que vulguin posar a prova la paciència dels Mossos d’Esquadra”. Així defineix el portaveu de SAP-UGT a Catalunya, Valentín Anadón, la situació que viu el cos després dels problemes econòmics que s’han repetit durant els darrers anys. A les polèmiques que han generat algunes actuacions policials, per les quals els Mossos diuen que no tenen prou suport, ara s’hi suma un tercer problema en les nòmines en menys de dos anys.

Els problemes es remunten al desembre de 2011, quan l’Administració va aplicar una retenció de l’IRPF sobre pagues extres que no havien estat cobrades, fet pel qual es va decidir tornar a posposar el pagament de la paga de desembre de 2012. Aquesta vegada, la tercera en què els sindicats diuen que han tingut problemes amb les nòmines, es dóna perquè s’han comès errades en el càlcul dels salaris d’alguns membres del cos (més de 650 mossos d’esquadra), que aquest mes, a més de deixar de percebre una part de la paga extraordinària, han perdut entre 400 i 500 euros.

La nova errada, segons Valentín Anadón, fa pensar als sindicats que es tracta de retards de pagament que responen a algun interès o bé “que algú no està fent bé la seva feina”. En aquest sentit, Anadón explica que han demanat a Interior que els expliqui qui gestiona les nòmines, si aquest departament o el d’Economia. Els policies afectats, a més, demanen que se’ls faci un ingrés de caràcter urgent en concepte de bestreta pels diners que estan deixant de percebre. SAP-UGT va més enllà i diu que, si tal com els ha dit el departament, aquesta no ha estat una errada d’Interior sinó un problema informàtic, “cal que algú assumeixi responsabilitats i abandoni el càrrec”.

El Departament d’Interior, per la seva banda, no ha volgut donar detalls ni comprometre’s en cap data ni pagament i tan sols hi ha respost amb un breu “estem treballant per resoldre el problema”. El portaveu del sindicat, però, adverteix que “amb els diners no s’hi juga” i demana al govern agilitat en la resolució de l’error, perquè assegura que “la policia està cansada de fer la seva feina però cobrar-la tard o malament”.