L'autòpsia d'Alfonso Bayard, encara pendent de les anàlisis toxicològiques, esclarirà què va causar l'aturada cardiorespiratòria que va posar fi a la seva vida. Però de moment, els primers informes descarten que els cops que presentava al cos li provoquessin la mort. També és cada cop més clar, com reconeix la família de l'actor, que un brot psicòtic motivés l'estrany comportament que va tenir aquella tarda a la terrassa d'un bar i la reacció violenta davant dels mossos que van dirigir-se a ell. FRANCISCO BONATTI, advocat de la família d'Alfonso Bayard "Creemos que Alfonso estaba bajo un brote psicótico porque llevaba más de tres horas en esa terraza. Por lo que recoge el atestado, les hablaba a los que estaban a su alrededor sobre el fin del mundo. Alfonso estaba en tratamiento por su brote psicótico y quizá lo más indicativo es que al parecer, dada la buena evolución, recientemente se le había rebajado la medicación. Creemos que eso podría haber desestabilizado un poco el estado de Alfonso los últimos días." L'advocat de la família ha explicat que no pretenen discutir si la maniobra de reducció per part dels mossos va ser correcta o no, sinó si realment, en aquest cas, calia fer-la. Els sis agents que han declarat avui han assegurat que Bayard només va deixar d'oposar resistència quan va quedar inconscient. FRANCISCO BONATTI "No es normal que haya tantos fallecimientos, no se ve en otros cuerpos policiales esta reincidencia de actuaciones simillares." VALENTÍ ANADÓN, portaveu del Sindicat Autònom de Policia - UGT "Malauradament hem tingut aquesta coincidència fatal. Però en els tres casos que s'han donat darrerament, en tots s'ha actuat de la mateixa manera." Però pels familiars de l'actor, en el seu cas els mossos haurien d'haver percebut que el que ell necessitava era un metge. Els policies han declarat que ells no van apreciar cap símptoma del possible brot psicòtic. I que si ho haguessin sabut haurien aplicat un altre protocol que dóna prioritat a l'atenció mèdica.

De fet, feia gairebé dos anys que l’actor rebia tractament per aquests brots, segons ha explicat l’advocat Francisco Bonatti. Recentment havia experimentat una millora en la seva evolució i per això se li havia rebaixat la medicació que prenia. Tot i això, el matí del mateix dia que va morir, Bayard ja havia patit un brot mentre treballava com a voluntari passejant animals de la gossera de Barcelona. Aleshores va rebre assistència del Servei d’Emergències Mèdiques i va ser traslladat per la Guàrdia Urbana fins als voltants de casa seva.

L’advocat ha explicat que la tarda dels fets, Bayard va estar més de tres hores a la terrassa d’un establiment de la plaça de Molina, i que “es dirigia als altres clients avisant-los que arribava la fi del món”. Llavors un responsable del local va trucar els Mossos d’Esquadra. Quan van arribar i li van demanar que abandonés el lloc perquè volien parlar amb ell, l’actor va intentar fugir llençant la taula contra un dels policies. En aquell moment es va iniciar la maniobra de reducció, per a la qual els agents van demanar reforços.

En la seva declaració, els mossos han afirmat que Bayard “només va deixar d’oposar resistència quan va quedar inconscient”, moment en el qual van avisar les emergències mèdiques, que van intentar reanimar-lo sense èxit. Per als agents, la seva actuació va ser correcta i es va ajustar als protocols policials. Han assegurat també que la informació que van rebre del local no va ser suficient per saber que Bayard estava patint un possible brot psicòtic i que el moment de reduir-lo ells tampoc no van apreciar cap símptoma. Han afegit que si ho haguessin sabut haurien aplicat un altre protocol que en aquest tipus de casos dóna prioritat a l’atenció mèdica per davant de l’actuació policial, segons ha afirmat Bonatti.

Justament l’advocat de la família creu que els mossos haurien d’haver percebut que Bayard necessitava atenció i que en aquest cas “alguna cosa deu haver fallat”. Ha aclarit també que la intenció no és responsabilitzar els agents de la mort de l’actor, però que al seu parer està relacionada amb la intervenció policial, i que el que cal determinar no és si la reducció va ser correcta o no, sinó si calia fer-la. 17 testimonis estan citats a declarar els pròxims dies davant de la jutgessa, que encara no té l’informe definitiu de l’autòpsia. Avui, els dos principals sindicats dels Mossos d’Esquadra han donat suport a la Ciutat de la Justícia als agents que testificaven.