Aquest és el rastre que va deixar un dels artefactes suposadament col·locats per la banda anarquista violenta GAC, una banda a la qual, segons la policia, pertanyien els onze detinguts en l'operació Pandora. L'artefacte es va col·locar l'abril de 2013 en una oficina bancària barcelonina. Igual que la resta de bombes que s'atribueixen als GAC, era de fabricació casolana i, segons els Mossos d'Esquadra, contenia una gran quantitat de pólvora i de metralla. XAVIER PORCUNA, portaveu dels Mossos d'Esquadra "Els seus objectius són cometre accions de sabotatge utilitzant artefactes explosius amb intenció de fer mal de manera indiscriminada." En l'operació Pandora, el desembre passat, es van fer escorcolls a diversos domicilis particulars, a més de l'Ateneu Llibertari del Poble Sec, l'Ateneu del Palomar i la Kasa de la Muntanya. La policia, però, ha desvinculat l'activitat habitual d'aquests locals, de la que hi duien a terme persones concretes. "Eren espais on en uns casos es feien reunions i s'ajuntaven membres dels GAC, i en d'altres, a banda d'això, era un espai on hi havia gent que hi feia vida." El dispositiu va permetre decomissar, entre d'altres, material informàtic, cartes i manuscrits vinculats a la banda. Per això, els Mossos imputen als detinguts un delicte de pertinença a grup criminal. Això, però, no vol dir que tots haguessin participat en la col·locació de les bombes que s'atribueixen al grup. Amb aquestes detencions, la policia dóna els GAC a Catalunya per desarticulats.

Els Mossos d’Esquadra han donat a conèixer detalls de les investigacions sobre el cas Pandora, en què es van detenir 11 persones el 16 de desembre, set de les quals van ingressar a presó. La investigació continua oberta, però el jutge que instrueix la causa ha aixecat el secret de sumari aquest migdia, cosa que ha permès donar-ne més informació.

Amb les detencions fetes en l’operació, la policia ha donat per desarticulada una organització terrorista “de caire anarquista violent” que formaria part dels GAC (Grups Anarquistes Coordinats). Segons els Mossos d’Esquadra, l’objectiu d’aquest grup era cometre accions de sabotatge a l’estat mitjançant la col·locació d’artefactes explosius, “amb molta capacitat per fer mal”. Per aquest motiu, consideren que era una greu amenaça per a la seguretat ciutadana i tenia capacitat per posar en perill la integritat física de les persones.

Entre els atemptats que s’atribueixen a aquest grup, n’hi ha tres que es van produir coordinadament el 21 de desembre de 2012, a una oficina de La Caixa al barri del Clot, i l’enviament de dues cartes bomba, des de Barcelona, a l’arquebisbe de Pamplona i a la congregació de Legionarios de Cristo a Madrid. Els atemptats s’haurien preparat amb artefactes de fabricació artestanal i, en aquest darrer cas, es va ferir lleument un funcionari de correus.

També es vincula els detinguts amb dos atemptats simultanis a una altra sucursal de La Caixa a Sarrià, i una altra del BBVA a Madrid, el 10 d’abril de 2013. Se’ls relaciona, a més, amb dues cartes bomba més que es van enviar des de Barcelona, al setembre del mateix any, a diverses empreses italianes amb seu a Catalunya. Igualment, se’ls acusa de ser responsables de col·locar artefactes explosius a la catedral de l’Almudena de Madrid i a la basílica del Pilar, a Saragossa.

Durant els escorcolls que es van produir al desembre, els Mossos van decomissar material informàtic, cartes i manuscrits vinculats a la banda, elements per a la fabricació d’artefactes i documents d’identitat falsa, entre d’altres. A més de domicilis particulars, també es van escorcollar espais com l’Ateneu Llibertari del Poble Sec, l’Ateneu del Palomar, a Sant Andreu, i el Centre Social Okupat Kasa de la Muntanya, al barri de la Salut. La policia, però, ha volgut desvincular l’activitat habitual d’aquests locals, de la que duien a terme persones concretes, que o bé hi residien, o bé hi mantenien trobades i reunions.

Què és el GAC?

Es tracta de diversos grups d’afinitat anarquista que segueixen els postulats de l’organització anarquista FAI/FRI (Federazione Anarchica Informale – Fronte Rivoluzionario Internazionale), una organització terrorista segons la Resolució del Consell de la Unió Europea del 15 de juny de 2009. Segons els Mossos, el GAC es va presentar el 2012 mitjançant un comunicat i, a partir d’aquest moment, la policia diu que van detectar un augment dels atemptats anarquistes “de forma exponencial” a l’Estat espanyol. La FAI va actuar per primer cop a Itàlia el 2003 amb l’enviament d’una carta bomba a Bolonya.