Metges de Catalunya assegura que s'han adherit a la vaga el 76% del personal hospitalari i el 65% en el cas dels centres d'atenció primària. El Departament de Salut, però, rebaixa la xifra fins al 23% als hospitals i el 16% als CAP. Dues dades molt diferents i també dues visions contraposades. Mentre que el govern pensa que la vaga ha estat un fracàs, el sindicat creu que l'aturada ha estat una resposta contundent a les retallades del govern i fa una crida a seguir demà amb la protesta per pressionar-lo. ALBERT TOMÀS, president del sindicat Metges de Catalunya "Al Departament li demanem uns pressupostos per a sanitat adients a les necessitats que té la població que viu a Catalunya. Tingueu en compte que els pressupostos de 2011 són exactament iguals, són les mateixes partides pressupostàries que teníem el 2003-2004, però és que la població ha crescut en un milió dos-cents mil habitants o un milió tres-centes mil habitants." On més s'ha notat la jornada de vaga ha estat als grans hospitals públics de Catalunya, tot i que els serveis mínims han quedat garantits. MARÍA DEL PILAR SÁNCHEZ, usuària "Me han programado para otro día y punto, no tengo ningún problema. Yo es que no tengo ningún problema. Cuando me han dicho que mi médico no estaba yo he dicho 'pues yo estoy con él' porque por algo será." A l'Hospital Vall d'Hebron és on més s'ha visibilitzat la vaga. El personal sanitari s'ha concentrat davant de l'hospital i després ha tallat la ronda de Dalt durant uns 20 minuts. Una acció de la qual Metges de Catalunya s'ha desvinculat completament. En canvi als hospitals concertats com el Clínic, per exemple, la protesta ha estat pràcticament nul•la i els usuaris no han notat canvis en el funcionament del centre. SOLEDAD, usuària "Perfectamente, como nunca de bien, no había casi gente, me han sacado sangre, he estado haciendo una prueba del corazón... perfectamente." Als CAP l'aturada també s'ha notat ja que s'han hagut d'atendre les visites i les urgències amb només una quarta part de la plantilla. IMMA ORIOL, administrativa "El que hi hagut més a primera hora han estat trucades telefòniques, molta gent preguntant si es feia vaga, si no... En l'afluència de gent sí que s'ha notat, habitualment un dimarts, això no està així a aquestes hores." FERNANDO ALFONSO, usuari "Sempre volem que no ens afecti, però és una mesura de pressió de cara a les negociacions amb l'Administració, és ben normal." Des del Departament de Salut s'estima que s'han hagut de reprogramar unes 20.000 visites. De cara a demà un terç dels professionals estan obligats a treballar mentre que la resta es poden adherir a la segona jornada de vaga..

Des del sindicat Metges de Catalunya, únic convocant de la protesta, encara no en poden facilitar dades oficials de participació, però asseguren que tenen “percepcions molt positives”. En una roda de premsa convocada aquest matí, el president del sindicat, Albert Tomàs, ha explicat que una de les seves reclamacions és que el pressupost sanitari sigui proporcional a la població catalana. Segons Tomàs, aquest any el pressupost és el mateix que el 2003, però la població ha augmentat en més d’1.200.000 persones.

Tomàs hi ha afegit que, malgrat el que diu el Departament de Salut, ells mantenen les sospites que l’any vinent hi haurà més retallades a causa del deute acumulat.

A més de la vaga, a la qual estan convocats 16.500 metges catalans de 65 hospitals i 427 centres d’atenció primària de Catalunya (CAP), també s’estan desenvolupant altres accions de protesta. A l’hospital de la Vall d’Hebron, per exemple, s’ha fet una concentració a les portes del centre. Hi han participat uns 300 treballadors procedents també d’altres hospitals tant de la ciutat com d’altres localitats com Mataró, Cerdanyola, Terrassa o l’Hospitalet. Poc després els concentrats han baixat fins a la Ronda de Dalt i han tallat el trànsit durant poc més d’una hora.

Entre els manifestants hem pogut parlar amb la radiòloga de la Vall d’Hebron Rosa Boyé que assegura que el seguiment al seu departament ha estat del 100%. Boyé ha volgut posar l’accent en una de les conseqüències que al seu parer està provocant les retallades. Afirma que tot i que el departament de Salut xifra l’increment de les llistes d’espera en un 23%, actualment “les llistes estan fora de control” perquè s’hi han de sumar les intervencions acumulades durant els mesos d’estiu. Boyé alerta que la poca activitat als quiròfans també repercuteix en la formació dels metges residents.