Llevar-se d’hora sembla que no costi tant en aquesta època de l’any, ja que comença a clarejar poc després de les 5 h i abans de dos quarts de set ja llueix el sol.

Malgrat que el dia més llarg de tot l’any -i la nit més curta- la viurem el dia del solstici d’estiu, enguany el 21 de juny,  convé recordar que des de mitjans de juny els matins ja començaran a escurçar-se algun segon i que, per contra, els vespres es continuaran allargant fins a finals de juny. Els dies de forma neta, però, començaran a retallar segons de llum a partir del 22 de juny.

A quina hora surt el sol el dia que matina més de tot l’any?

Aquest dilluns, 11 de juny, hem vist sortir el sol des de Barcelona damunt dels contraforts de la Costa Brava exactament a les 6 h 18 min 53 s. Dijous, 14, i divendres, 15, seran els dos dies de l’any que sortirà més d’hora, exactament a les 6 h 18 min i 38 s. L’endemà, dissabte, 16, el sol ja sortirà un segon més tard.

I el dia que s’amaga més tard?

Els dies 27 i 28 de juny -aproximadament una setmana després del solstici d’estiu- el sol es pondrà a les 21 h 30 min i 11 s a la ciutat de Barcelona. L’endemà, el 29 de juny, ja es pondrà dos segons més d’hora. Des d’aleshores,  i fins a mitjans de desembre, el sol continuarà retallant minuts a la posta del sol.

Convé evitar confondre, en definitiva, que el solstici d’estiu no coincideix ni amb el dia que el sol surt més d’hora de tot l’any (és el 15 de juny), ni amb el dia que es pon més tard (el 28 de juny).

El perfil de Tossa de Mar des de Barcelona, a principis de juny i de juliol

Uns dies abans del solstici d’estiu es pot veure sortir el sol des de dalt de Montjuïc just per darrera del cap de Tossa, a l’extrem sud de la Costa Brava. Això torna a passar cada any a principis de juliol.

La primera oportunitat enguany ja l’hem perduda, perquè el dimarts  6 de juny -el dia més idoni- els núvols baixos en van impedir la visualització des de Barcelona. L’oportunitat següent la tindrem cap al 7 de juliol.