Per si no n'hi havia prou amb la pila d'expedients que s'acumulen a la taula dels jutjats, ara molts jutges hauran d'assumir la feina dels companys del costat. Fins ara, aquestes places les ocupaven substituts. Professionals que alguns casos feia més de 15 anys que cobrien places vacants. El Ministeri de Justícia, però, els ha fet fora a gairebé tots. Una mesura amb què pretén estalviar 17 milions d'euros. Les conseqüències tot de això ja s'estan deixar notar en una justícia ja de per si col·lapsada. Pablo Ruiz "La situació és especialment complicada als jutjats socials. Ells són els encarregats, per exemple, de decidir si un acomiadament és procedent o improcedent. Com que els falta personal, estan assenyalant els judicis a dos anys vista." I no són els únics. Santiago Vidal, magistrat de l'Audiència de Barcelona "El judici pel cas Palau s'ha hagut d'ajornar i és una conseqüència d'això..." Es farà a mitjan febrer. Cinc mesos més tard del que estava previst. Només a Barcelona, l'any passat hi havia una cinquantena de jutges substituts i gairebé tots s'han quedat al carrer. Els contractaven per dies o per mesos, per cobrir, per exemple, baixes per malaltia. Una situació que diuen els professionals, era completament il·legal. Esmeralda Rios, jutgessa substituta "Nos pagaban por un dia y nos quedábamos en paro..." Ara, tots aquests professionals s'han quedat a l'atur.La feina de jutge és incompatible amb moltes altres professions lligades al món del dret i. per tant, no poden buscar feina de res més. Això, o enterrar defenitivament la seva carrera.

Només a Barcelona, l’any passat hi treballaven una cinquantena de jutges substituts. Des de fa un mes, però, el Ministeri de Justícia els ha fet fora i ja no cobreix les baixes. Per això, els titulars han d’assumir la seva feina i la dels companys que no hi són.

El volum de casos sovint és inabastable i això provoca retards a l’hora d’assignar judicis. En la jurisdicció social -la que dictamina, per exemple, si un acomiadament és improcedent o no- les vistes s’estan assenyalant per d’aquí a dos anys. En el cas dels penals, el retard és d’un any. I diuen els professionals que la situació serà encara pitjor a partir del setembre. De fet, una de les raons per les quals s’ha hagut de posposar el judici pel cas de l’hotel del Palau és per la falta d’un magistrat.

Segons els jutges substituts, el govern ha volgut fer un ERO encobert. Diu la portaveu, Esmeralda Ríos, que no hi haurà cap estalvi econòmic amb la mesura, perquè els titulars que s’encarreguin de la feina dels companys cobraran per fer aquest servei i, a sobre, la justícia estarà encara més col·lapsada.

Molts d’aquests jutges substituts tenen una llarga experiència. En alguns casos, de més de 15 anys. Durant aquest temps -asseguren- han estat en una situació molt precària. Se’ls contractava per dies o per setmanes i després havien de redactar les sentències mentre estaven cobrant l’atur. Ara que se’ls ha fet fora tampoc no poden buscar feina, ja que el fet de ser jutge és incompatible amb moltes de les professions lligades al món del dret. Si se’n van a fer d’advocats, per exemple, perden la plaça a la llista de jutges substituts. Per això, creuen que, amb aquesta mesura, el govern els està pressionant perquè ho deixin i posar fi així a la borsa d’interins.

A Catalunya hi ha 246 jutges substituts. Ells s’encarreguen de dictar el 30% de les resolucions, una feina que a partir d’ara hauran d’assumir els seus companys.