Després de mesos silenciats en un magatzem de la Guàrdia Urbana, aquests instruments tornaran a sonar ben aviat. JOAQUIM FORN, tinent d'alcalde de Seguretat "A partir d'ara deixarem de destruir instruments a la ciutat de Barcelona, són instruments que la majoria d'ells són vàlids i per tant creiem que poden tenir un ús." En total es reaprofitaran 168 instruments. La majoria són guitarres, però també hi abunden els bongos i els amplificadors. Des de 2010 la Guàrdia Urbana ha decomissat més de 200 instruments per incompliment reiterat de l'ordenança de civisme. Els propietaris tenen l'oportunitat de recuperar-los, però només ho fan en el 20% dels casos. Els que no es reclamen i que es troben en bon estat, passaran a partir d'ara a l'Institut de Cultura de Barcelona, que s'encarregarà de distribuir-los. JAUME CIURANA, tinent d'alcalde de Cultura "El sistema que se segueix en els districte on hi ha una escola municipal de música, que són Sarrià - Sant Gervasi, Sant Andreu, Nou Barris i l'Eixample, demanem a les escoles de música municipals que ens facin una proposta de les entitats que estan treballant. En els districtes on no hi ha escola municipal de música, demanem tant al teixit associatiu com al propi districte una proposta al respecte." Ciutat Vella serà el primer districte on es distribuiran aquests instruments. En aquest territori no hi ha escola de música municipal i l'entitat triada és l'Associació Cultura i Social Escola de Músics i Juan Pedro Carrero.

La cessió dels instruments es farà en funció d’un nou protocol que han signat la Guàrdia Urbana i l’Institut de Cultura (ICUB). L’objectiu és donar una segona oportunitat als instruments decomissats que estiguin en bon estat i que els propietaris no reclamin. Abans, aquests instruments es destruien, però ara es donaran a entitats culturals de la ciutat. En la primera cessió, es donaran 168 instruments entre els quals hi ha trompetes, violins o guitarres, entre d’altres.

En el que va d’any, la Guàrdia Urbana ha confiscat 55 instruments (159 l’any passat). En la majoria de casos, el motiu ha estat l’incompliment de la normativa respecte a la utilització d’amplificadors o altaveus a la via pública, emetre sons molestos o no tenir la llicència corresponent. En aquests casos, els propietaris tenen un termini de dos mesos per recuperar l’instrument -sempre que paguin una multa de 190 euros-, però la majoria de propietaris no ho fan.