Denuncien sentir-se ciutadans de segona ja que per aconseguir la nacionalitat han d’aprovar dos examens. Un, el CCSE, és de cultura general, i la majoria dels que s’hi presenten l’aconsegueixen aprovar. L’altre, el DELE A2, de llengua espanyola, és molt més difícil, més encara per a les persones amb un nivell d’alfabetització als seus països d’origen molt limitat.

Per això, denuncien que la prova s’ha convertit en una barrera insuperable. Per poder aprovar-lo, molts van a classes. Una altra dificultat amb la que topen és que les escoles d’adults gratuïtes no obren els caps de setmana i, per tant, és difícil de combinar les classes amb els horaris laborals. Els cursos privats tenen un cost d’entre 300 i 600 euros. A aquest preu, cal sumar-hi el cost de les taxes que és d’uns 100 euros per cada convocatòria.

Per acabar-ho d’adobar, el procés d’avaluació de les sol·licituds s’ha anat alentint, fins al punt que hi ha qui fa més de dos anys que espera la seva resolució. Per això, Norma Falconi, de l’Associació Papers i Drets per a Tothom, lamenta que “tot està molt ben construït perquè la gent sempre caigui en la il·legalitat”. De fet, l’entitat denuncia que molts immigrants, amb els entrebancs, opten finalment per no demanar la nacionalitat.