Els hospitals catalans tenen més d'un 80% dels llits disponibles durant l'estiu, una xifra suficient, segons el departament de salut per donar resposta a l'activitat d'aquests mesos en que pràcticament no es activitat quirúgica si no és urgent. Des de la conselleria però asseguren que els casos urgents s'atenen absolutament tots. JOSEP MARIA PADROSA, director del Servei Català de la Salut Un malalt que vagi per urgències i necessiti llit el té. Els llits no desapareixen, estan en stand by." Salut assegura que aquest estiu s'han reduït pràcticament el mateix nombre de llits que l'any passat, poc més de 2.000 arreu de Catalunya. A la regió de Barcelona per exemple al mes d'agost es passa de 8.800 llits disponibles a 6.600. Una dispositiu que els treballadors, tot i ser temporal, veuen del tot insuficient per atendre la demanda assistencial. La prova n'és, asseguren, que les darreres setmanes s'han col·lapsat a les urgències de determinats centres, com la Vall d'Hebron. Salut però ha tornat a negar aquestes afirmacions i assegura que el malestar no és fruit d'un problema sanitari sinó laboral. De fet, han tornat a reconèixer que els darrers anys el personal sanitari ha perdut massa salarial i drets que encara no han recuperat fet que els fa témer que els propers mesos puguin ser calents.

El Servei Català de la Salut considera que el fet que aquest estiu hi hagi menor disponibilitat de llits no ha de comportar la saturació dels serveis d’urgències. Padrosa creu que un malalt que ingressi a urgències i necessiti un llit el tindrà: “Els llits no desapareixen, es queden en ‘stand by'”. El responsable de Salut ha dit que les xifres són molt similars a les de 2013: del 82,26% de llits disponibles de l’any passat, enguany s’arriba al 83,79%.

Padrosa ha qualificat de “situació puntual” la que es viu a l’Hospital Vall d’Hebron, però no ha volgut entrar a valorar-la. Si que ha deixat entreveure que les retallades dels darrers anys, l’allargament de les jornades laborals i la manca de cobertures de les baixes han conduït a un clima de tensió entre els professionals sanitaris, un fet que el fa arribar a la conclusió que “el problema és més laboral que no pas hospitalari”.

Tensió al Vall d’Hebron

En els darrers dies el Servei d’Urgències de l’Hospital Vall d’Hebron ha estat notícia pel cessament del seu responsable, el doctor Xavier Jiménez. El relleu va arribar dies després d’haver denunciat el col·lapse d’aquesta àrea en un article publicat a la premsa, un extrem que la direcció de l’hospital ha negat categòricament aquest dimecres.

Segons va informar l’Institut Català de la Salut, la fins ara cap del Servei d’Urgències i adjunta a la direcció de l’Hospital Moisès Broggi, Assumpta Ricart, serà la nova responsable de les urgències del centre, uns canvis que es faran efectius el 16 de juliol. Els metges d’urgències del Vall d’Hebron van denunciar el 27 de juny en una carta remesa a diversos mitjans de comunicació que el servei estava col·lapsat. Això comportaria, segons la seva versió, que alguns pacients passin fins a cinc dies pendents de l’ingrés, una situació que havia portat al límit la capacitat d’actuació dels professionals.