És la imatge del carrer d'Aragó a les 9 del matí, en plena hora punta. Uns 200 funcionaris de presons s'han concentrat davant la seu de la Direcció General de Serveis Penitenciaris per protestar contra les retallades de la Generalitat. JOAN ESCAMILLA, funcionari de presons "Nosaltres estem disposats a renunciar a privilegis però tampoc el que no estem disposats és que el que hem aconseguit en els últims 15 anys, perdre-ho tot." Segons els sindicats, el govern els vol retallar els sous un 17%. Això vol dir deixar de cobrar entre 3.000 i 6.000 euros l'any. La Generalitat, però, ho ha desmentit. Assegura que les negociacions encara estan molt verdes i no han posat cap xifra sobre la taula. Però més enllà del sou, els funcionaris denuncien que s'està reduint la plantilla a les presons. Diuen que des de l'estiu, el govern ha fet fora 450 interins i que això està posant en risc la seva feina. JAIME BUSTAMANTE, funcionari de presons "Yo en lo que va de año he sufrido tres, cuatro o cinco agresiones e incluso alguna de pasar por el hospital." Des del govern insisteixen que les presons són segures i que hi ha prou plantilla com per controlar els interns. La protesta d'avui se suma a la que hi va haver la setmana passada a la Model. Unes mobilitzacions que el Departament de Justícia considera inadmissibles. RAMON PARÉS, secretari general de Serveis Penitenciaris "Penseu que a presons són 5.000 treballadors i les persones que organitzen aquestes accions de protesta i de tancament de les presons doncs no arriba a les 200 persones. Per tant no representen el col·lectiu i insisteixo en la perillositat d'aquesta metodologia sindical." Per això, la setmana que ve el govern començarà a obrir expedients sancionadors contra els qui han bloquejat les presons.

El motiu de les protestes és denunciar les retallades que, segons ells, qüestionen la seguretat dels centres penitenciaris catalans. També volen donar suport als companys que van protestar aquest divendres a la presó Model de Barcelona, fet que va provocar el trencament de les converses que sindicats i govern mantenien en aquells moments sobre les retallades en la funció pública.

La protesta d’aquest dimecres és paral·lela a les protestes que s’estan fent en altres presons catalanes. A Lleida, els treballadors han bloquejat  el centre penitenciari de Ponent des de primera hora del matí. La protesta ha acabat cap a la una de la tarda.

La Generalitat ja anunciat que obriran expedients disciplinaris contra els protagonistes dels incidents a la Model, que van acabar amb enfrontaments amb els Mossos d’Esquadra. Segons Ramon Parés, director dels Serveis Penitenciaris de la Generalitat, els manifestants només representen una petita part del col·lectiu i  ha advertit que perden la seva legitimitat quan “utilitzen  metodologies antidemocrtiques que posen en risc la seguretat a les  presons i la vida de la població reclusa i els treballadors”.