Des de fa 25 anys Gràcia celebra, l’últim cap de setmana de gener, la festa dels Foguerons de Sant Antoni de Sa Pobla. Una tradició ancestral mallorquina centrada en la cultura popular i la gastronomia de l’illa que ha arrelat plenament al barri. I és que, els Foguerons de Sa Pobla s’han consolidat com una de les principals mostres de cultura popular dels graciencs.

Els orígens de la festa són curiosos. Era el 1993, quan en Toni Torrents, un veí de sa Pobla, va decidir fer un fogueró com és típic al seu poble, a la plaça del Diamant. Els seus fills estaven estudiant a Barcelona i no podien celebrar aquesta festa tan nostrada, així que va decidir apropar la festa per tal que poguessin gaudir de la seva revetlla. Al llarg dels anys s’hi ha anat afegit més places i carrers, fins a arribar a les 11 de l’actualitat. La festa a part de mobilitzar la comunitat de mallorquins que viuen a Barcelona ha aconseguit involucrar-hi les colles de cultura popular del barri, així com molts veïns.

La celebració va començar dijous amb la inauguració de l’exposició “Sant Antoni, la Festa Major d’Hivern”, però no ha estat fins aquest dissabte que els carrers s’ha pogut respirar l’ambient festiu. Durant el matí s’ha pogut gaudir de les primeres mostres d’activitats al carrer, amb un espectacle de titelles i música folk. A dos quarts de deu hi ha hagut la plantada de les Colles de Cultura Popular a la plaça de la Vila, amb la sonada dels xeremiers de Mallorca. Abans, com ja és tradició, els regidors Gerardo Pisarello i Eloi Badia han rebut una delegació del govern balear, que s’ha desplaçat fins a Barcelona per conèixer de primera mà com la Vila de Gràcia acull una festa tan mallorquina.

Seguidament s’ha prosseguit a la tradicional cercavila, amb els trabucaires, bastoners, dimonis i diables, que ha portat els participants fins a la plaça de la Virreina, una de les places que acull els foguerons. La cercavila és un moment màgic en què les colles del barri es barregen cada any amb les que venen expressament de Mallorca.

Amb l’encesa dels foguerons ha començat la festa gastronòmica. La simbomba i les xeremies s’han fet les reines de la festa i tothom ha començat a treure els botifarrons i les llonganisses tot esperant que es facin les primeres brases per coure-les. La música s’allargarà tota la nit al voltant del foc purificador, amb els glossadors fent els cants tradicionals de Mallorca.

Els escenaris on s’han plantat els foguerons aquest any són les places del Diamant, de la Virreina, de Sant Miquel i els carrers de Verdi del mig, Joan Blanques de baix de tot, Llibertat, Tordera, travessia de Sant Antoni, Puigmartí, Fraternitat de baix, Sant Joaquim i Perla.

Aquest any, per celebrar el vint-i-cinquè aniversari, el passat 14 de gener, 580 graciencs lligats aquesta tradició, es van desplaçar a Sa Pobla en vaixell per participar en les festes de Sant Antoni mallorquines.