És un dels medicaments més presents a les famacioles dels catalans i un dels primers del rànquing pel que fa al consum i la venda sense recepta mèdica. L’ibuprofèn es consumeix cada vegada més, en majors dosis i de forma més inapropiada, com s’ha explicat aquest matí en un simposi sobre l’ús eficaç d’aquest antiinflamatori no esteroideu.

Segons Neus Caelles, farmacèutica i presidenta del Comitè Científic de la SEFAC, a Espanya “les caixes de 600 mil·ligrams representen el 80% del total d’unitats dispensades d’ibuprofèn, quan la majoria haurien de ser de 400 mil·ligrams”. Caelles afirma que una dosi de 400 mg tres vegades al dia és suficient per alleujar el dolor i la inflamació en els processos de dolor, però a Espanya “només es dispensa aquesta dosi d’ibuprofèn en un 4,89% dels casos, mentre que en l’entorn europeu aquesta xifra se situa en el 54,64%”.

Els farmacèutics alerten que l’ús habitual que molts ciutadans fan d’aquest medicament pot fer oblidar el risc d’efectes secundaris que té, tant gàstrics com cardiovasculars, que van incrementant a mesura que augmenta la dosi, per exemple, si es consumeix una dosi de 600 mg d’ibuprofèn tres vegades al dia.

Els professionals recomanen millorar la formació dels professionals sanitaris per evitar que prescriguin una dosi elevada d’ibuprofèn i s’assegurin que la prescripció serà la mínima possible per aconseguir un tractament eficaç.