Cada any moren a Espanya més de 100 persones per una intoxicació per monòxid de carboni que prové d'una caldera, un braser o una estufa catalítica que fan una mala combustió per manca d'oxigen. Aquesta falta d'oxigen fa que el diòxid de carboni, el CO2, es converteixi en monòxid de carboni i en respirar-lo, s'obstaculitza la circulació de l'oxigen per la sang. JAUME ALCAIDE, vicepresident de l'Associació de Gremis d'Instal·ladors de Catalunya "El que fa és bloquejar el transport de l'oxigen al moll de l'os i paralitza les persones. És molt perillós perquè és inodor, no té olor, no té sabor, no provoca irritació als ulls. No provoca tos, o sigui, és absolutament invisible i la gent no se n'adona que s'està intoxicant." Els experts donen una sèrie de consells per prevenir aquestes intoxicacions. Cal revisar que les sortides de fum no estiguin taponades i ventilar l'espai sovint. És important tenir l'aparell al dia pel que fa a la legislació i per això cal demanar un certificat de manteniment a un instal·lador. També és recomanable instal·lar detectors de fuites. Aquests consells s'han de tenir encara més en compte quan es tracta de calderes comprades abans de 2010, perquè són de tir natural i treuen els fums per gravetat. El 2010 es van prohibir i des d'aleshores hi ha calderes estanques o de condensació, que tenen ventiladors. Per assegurar el bon funcionament de les calderes cal demanar a un instal·lador un certificat de manteniment, mínim, cada dos anys. JAUME ALCAIDE, vicepresident de l'Associació de Gremis d'Instal·ladors de Catalunya "El que es fa és una prova de combustió del CO que provoca l'aparell i del CO amb fums que també provoca. Hi ha uns límits i a partir d'aquí es precinta l'aparell. La legislació és bastant severa." Una vegada passat el control dels instal·ladors, podrem estar tranquils que no hi ha cap fuita ni risc d'intoxicació.

La falta d’oxigen durant la combustió fa que el diòxid de carboni, el CO2, es converteixi en monòxid de carboni i en respirar-lo, s’obstaculitza la circulació de l’oxigen per la sang. Al respirar aquest CO2, es bloqueja el transport de l’oxigen al moll de l’os i paralitza les persones. Segons el vicepresident de l’Associació de Gremis d’Instal·ladors de Catalunya, Jaume Alcaide, “és molt perillós perquè és inodor, no té olor, no té sabor, no provoca irritació als ulls. No provoca tos, o sigui, és absolutament invisible i la gent no s’adona que s’està intoxicant”.

El experts donen una sèrie de consells que cal seguir per prevenir aquest tipus d’intoxicacions. Cal revisar que les sortides de fum no estiguin taponades i ventilar l’espai sovint. És important tenir l’aparell al dia pel que fa a la legislació i, per això,cal demanar un certificat de manteniment a un instal·lador. També és recomanable instal·lar detectors de fuites.

Cal tenir especial cura quan es tracta de calderes comprades abans de 2010, perquè són de tir natural i treuen els fums per gravetat. El 2010 aquest tipus es va prohibir i ara hi ha calderes estanques o de condensació. Com que tenen ventiladors, hi ha molt menys perill d’intoxicació. Per assegurar el bon funcionament de les calderes cal demanar a un instal·lador un certificat de manteniment, mínim, cada dos anys. En aquesta prova s’analitza la combustió de CO que provoca l’aparell i del CO amb fums. Si supera els límits establerts segons la legislació, es precinta l’aparell.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a