Els enginyers de l’empresa italiana que va fabricar l’atracció, Fabrri Group, han assenyalat una altra persona com la responsable de fer els càlculs sobre la resistència de l’atracció. Tanmateix, ells van ser les persones designades per l’empresa italiana per desplaçar-se a Barcelona a declarar.

Segons l’informe pericial, l’atracció va caure per un cúmul d’errors en el disseny, la instal·lació i el manteniment, que el 17 de juliol de 2010 van fer que saltessin els cargols que subjectaven l’estructura d’El Pèndol a la base de ciment. Una noia de 15 anys va morir en l’accident i tres menors més van resultar ferits.

Segons els perits, que aquest dijous han de ratificar el seu informe davant de la jutge, l’atracció es va desplomar per la progressiva fatiga mecànica de l’acer amb què estava construïda l’estructura i el desgast en l’ancoratge. A més, no es va fer servir ni l’acer ni el morter de farciment adquats per garantir la solidesa de l’estructura.

També s’han trobat deficiències en les tasques de mateniment i revisions periòdiques de la instal·lació, que el Parc d’Atraccions del Tibidabo tenia contractades amb dues empreses externes. Els responsables de totes aquestes companyies també han declarat ja davant la magistrada i tots han dit que les proves i el funcionament d’El Pèndol eren totalment normals fins poc abans que es produís l’accident.