Aquesta és la casa de la Barceloneta, un edifici acabat de rehabilitar. Conserva l'aspecte original dels primers habitatges que es van construir al barri a mitjan segle XVIII. És un dels 150 edificis que aquest cap de setmana obren les portes de manera gratuïta. Ben a prop, també es visita el Mercat de la Barceloneta, un espai molt concorregut que avui oferia als visitants una perspectiva diferent. "Cada una de las paradas que vemos siempre en los mercados tiene su propia cámara frigorifica dentro de la misma parada y luego esto se complementa con una cámara frigorífica de almacenaje." FEDERICA BUFANO "Todo esto lo puedes conocer si lees sobre el edificio, pero visitándolo así por tu cuenta o yendo a hacer la compra no es suficiente." Entre els edifics, construccions de totes les èpoques i estils, alguns de força recents, com el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona. NÚRIA PINÓS "El meu fill treballa aquí i m'explica moltes coses i per això hem vingut avui." ANNA ROSER "Per fora, els edificis més o menys els coneixes, els veus, però per dins no t'imagines realment com són." Que les visites siguin comentades per arquitectes o pels mateixos propietaris n'és un al·licient important. JANICE MORET, organització del 48h Open House "El fet que estiguin repartits a tot Barcelona, això també fa que sigui possible per molta gent acostar-se al que té a prop, per on passa cada dia i no se n'ha adonat." L'organització espera superar el volum d'assistència de l'any passat, quan hi van passar 35.000 persones. De fet, aquest matí, des de primera hora ja s'han format cues a l'exterior d'alguns edificis.

Aquest festival de l’arquitectura va començar a Londres l’any 1992. Des d’aleshores, l’Open House s’està introduint arreu del món: Nova York, Dublín, Galway i Tel Aviv són altres ciutats que també obren les portes dels seus edificis més rellevants un cop a l’any. Gràcies al col·lectiu Arquitectura Reversible, i amb la participació de centenars de voluntaris i col·laboradors, Barcelona ho fa des de 2010. En la primera edició de la 48h Open House BCN es van realitzar 25.000 visites i en la segona, 35.000. Enguany s’espera superar aquest nombre de visitants.

Davant les allaus de ciutadans que en anteriors edicions han col·lapsat les visites als edificis més coneguts, els organitzadors de la 48h Open House BCN han apostat enguany per mantenir un contacte directe amb el públic informant a través de Twitter dels indrets on hi ha menys cua i d’aquells que s’han omplert ja de visitants. Els mateixos twitaires ho expliquen fent servir les etiquetes #OpenHouseBCN i #cua.

Aquest matí, no hi havia cues a la Torre del Gas de la Barceloneta, el Col·legi de Metges, la seu de l’Institut de Microcirurgia Ocular (IMO), el centre cívic Can Basté o el santuari de Santa Eulàlia de Vilapicina. En canvi, 40 persones esperaven per entrar al Palau Reial de Pedralbes i d’altres feien una cua de més d’una hora per visitar la seu del Consolat de Mèxic. A l’Hotel Espanya, que ofereix visites guiades en grup, calia deixar passar dos grups abans de poder accedir-hi.

A l’edifici del Banc Sabadell també hi havia força cues, perquè els encarregats de la seguretat demanen el DNI per accedir-hi. L’accés ha estat força més fluid a la seu de l’editorial RBA, que des del terrat també ofereix unes bones vistes sobre l’Eixample.

L’organització també ha recordat a través de Twitter que alguns edificis només ofereixen visites guiades i amb inscripció prèvia, per evitar que els ciutadans que no l’hagin feta s’hi acostin amb l’objectiu d’entrar-hi. És el cas de la Casa Macaya o de la visita guiada a la xarxa de clavegueram, que de fet està completa des de fa dies.

Aquest matí, tothom qui volia acabar de decidir la seva ruta per alguns dels 150 indrets i edificis disponibles s’ha llançat a visitar, per començar, el web de la 48h Open House BCN. A Internet també hi ha hagut allau de visites i el web s’ha vist desbordat per la quantitat d’internautes que intentaven consultar-lo.

Més de 600 voluntaris

L’organització de tot aquest festival, l’associació Arquitectura Reversible té enguany més de 600 voluntaris, molts estudiants d’arquitectura o experts en la història dels edificis que mostren al públic.

També hi ha 22 entitats col·laboradores i, sobretot, més de 100 propietaris públics i privats que accedeixen a obrir les portes dels seus edificis. Al programa de la 48h Open House BCN (PDF, 2,58MB) hi ha tant cases privades com edificis d’oficines o administratius. Els arquitectes que els han dissenyat, els usuaris habituals o els encarregats de la planificació d’una zona de la ciutat són els mediadors que ajuden els visitants a fer entendre què és l’arquitectura de l’espai que es visita.

Entre els 150 edificis que es poden visitar, n’hi ha que no sempre estan oberts al públic, com el Palau Moja, però també dels que es visiten habitualment en la vida quotidiana. Per exemple, aquest matí s’oferien visites guiades al Mercat de la Barceloneta, on a més de les parades i els passadissos s’entra a les càmeres frigorífiques del soterrrani o els espais de treball de la planta superior.

L’objectiu és oferir a tothom l’oportunitat d’experimentar l’arquitectura de la ciutat de forma excepcional i de franc. Les activitats conviden a explorar i entendre el valor d’un espai ben construït i dissenyat.

La llista completa dels edificis que es poden visitar, amb els horaris de cadascun, també es pot consultar sobre el següent mapa elaborat per l’organització sobre la plataforma de Google Maps: