Furts com aquest són cada cop menys habituals a la ciutat. Això diuen les xifres, especialment significatives en el cas dels delictes contra turistes. Entre els mesos de gener i setembre d'aquest any, segons dades de la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra, els fets delictius contra estrangers han caigut un 10,6% respecte al mateix període de 2012. Un descens que els cossos atribueixen a l'augment de la col·laboració amb els operadors turístics que adverteixen els visitants dels principals riscos amb què es poden topar. També hi ajuden els consolats. JOAQUIM FORN, tinent d'alcalde de Seguretat i Mobilitat "Preparem totes aquelles accions que nosaltres creiem que són vàlides per disminuir la delinqüència i també nosaltres escoltem els consolats per veure si aquestes accions que nosaltres els proposem són vàlides." JOAN CARLES MOLINERO, cap de la Regió Policial Metropolitana "En el 95% dels casos estem parlant de delictes de baixa intensitat. Bàsicament de delictes i faltes de furt. És a dir, sustracció del telèfon mòbil, de la documentació, de l'equipatge de viatge, aprofitant un descuit." Tot i la baixada, el nombre de furts contra estrangers continua sent considerable. Fins al setembre se'n van comptabilitzar 56.300. O el que és el mateix, 208 cada dia.

A banda dels patrullatges, que s’incrementen en les èpoques i zones més sensibles de l’any, com a l’estiu a les platges o per Nadal als eixos comercials, els responsables municipals asseguren que també ha estat determinant el treball preventiu que s’ha fet amb els consolats i operadors turístics. Aquests últims aconsellen als visitants per tal de reduir els riscos de patir un furt a la ciutat. A més s’han editat fullets amb consells de seguretat que es reparteixen als hotels i organismes vinculats al turisme de la ciutat i que també es poden descarregar de la xarxa. Precisament, segons els cossos de seguretat, la prevenció és fonamental per evitar els furts, el tipus de delictes que més pateixen els turistes.

Per nacionalitats, el col·lectiu que més s’ha beneficiat de la baixada és el d’holandesos (23,3%), seguit del d’italians (19,3%) i el d’americans (16,4%). A més distància es troben els equatorians (8,9%), els francesos (8,8%), els anglesos (7,8%), els peruans (7,8%), els alemanys (6,8%) i els marroquins (6,5%). Les úniques nacionalitats en què, per contra, hi ha hagut un augment del nombre de víctimes han estat la xinesa, amb un repunt del 4,5%, i russa (0,6%).