La majoria dels que compren a última hora no ho fan per gust. I això es nota a les cares. "El meu germà m'ha trucat ara... Ara eh! I m'ha dit no tinc els regals dels teus fills. Ell és solter i ho deixa tot per última hora." A més, s'exposen a això: trobar un forat al prestatge d'allò que buscaven. "No lo tenían en las tiendas y al final tengo que coger una cosa que no sé si les va a gustar a ellos." "Els regals que se t'han oblidat i que has d'anar corrents. A més ja no hi ha de res." "Van de botiga en botiga i quan ja no troben res passen al que quedi d'aquell personatge. Encara que siguin llibretes... Qualsevol cosa que tingui la cara del personatge." "Però si hi ha un clàssic per als reis que van a última hora aquest és la fira de reis de la Gran Via. Avui les parades obriran fins les tantes de la matinada." La fira, però, ha perdut pistonada. Els paradistes recorden temps millors. "Abans sí que era una autèntica bogeria l'últim dia de gent que estava buscant moltes peces que no hi eren enlloc i aquí encara no teníem però això ha passat a la història i ha evolucinat i aquí només busquen una joguina una mica més barateta." Tot i això hi ha per a qui passar-s'hi l'últim dia és gairebé sagrat. "És una tradició venir l'últim dia comprar quatre xurros i comprar alguna cosa. I aquest cop, la cosa ha estat aquest coet de llauna vintage. Demà comprovarà si triomfa o no.

El clàssic dels clàssics de les compres a última hora a Barcelona és la Fira de Reis de la Gran Via. Ara bé, els paradistes asseguren que han perdut pistonada i que ja no venen tant com abans, tampoc la vigília de Reis tot i que les parades tanquen a les cinc de la matinada. “Abans era una autèntica bogeria aquest últim dia de gent que buscava regals que no ja hi eren enlloc més. Això ha passat a la història”, explica Oriol Alzina, un dels paradistes.

Tot i això encara hi ha gent que té com a tradició, gairebé sagrada, passar-s’hi aquest últim dia per menjar xurros i comprar els últims regals.